Pages

Friday, 17 March 2017

POST-PAIN KUKU KAKI DICABUT

#POST-PAIN Kuku Kakiku Dicabut

Aku tak tahu nak letak tajuk entri apa yang gempak. Maka, layankanlah tajuk macam ini.

Ingat lagi kan Entri KUKU KAKIKU DICABUT ? Nak sambung ni.

4 hari selepas kejadian 'selamat tinggal' untuk kedua-dua kuku kakiku, aku masih trauma. Memang aku  jaga betul ibu jari kaki  masa ni. Setiap empat jam, aku cuci. Aku tak berani untuk biarkan jari kaki terdedah lagi masa ni.

Nenek , mak, abah tengok kaki kanan aku. Kaki kiri je aku tak tunjuk, sebab kiri lagi teruk dari kanan. *Lesen masuk hutan DENGAN KADAR SEGERA BOLEH TERBATAL weh.

Macam mana aku solat? Masa ambil wuduk , memang aku perlahan-lahan curah air. Ngilu woi. Solat pun aku solat duduk. 4 hari ni memang agak terseksa. Aku jalan lebih 15 langkah, denyut-denyut terus terasa.

Alhmdulillah. Tak lama kemudian , pergi Broga dan tidur di Kem Anugerah Alam , Batang Kali. Tanda kaki aku makin okay. Cuma masa kengiluan dari jari kaki ni datang, beristighfar haaa.

Bulan ni dah masuk trip 2H1M di Air Terjun Bekelah. Tanda kaki dah sihat! Alhamdulillah.

Kuku je lah yang memang malu-malu kucing nak keluar. Tak mengapa, duhai kuku kakiku yang tersayang, 'Take it slow. Take your time'

Ngilu ( rasa denyut-denyut ) tu memang masih ada. Tapi boleh tahan lagi. Layankan.

Ps : Sekian. Semoga ini jadi kali pertama dan kali terakhir aku serah diri untuk cabut kuku kaki.

Pss : Ilustrasi mungkin mengganggu penglihatan anda. Kuku dah keluar. Sebulan lebih.

Monday, 13 March 2017

BRIDAL SHOWER BEKELAH 2017

BRIDAL SHOWER BEKELAH  11-12/3/2017
.
Line up : Alia, Cokek, Kak Long, Nail, Wan, Komeng, Zul, Mace, Shambel, Ain Ketum, Aja, Amin, Ruth
.
Dipendekkan cerita, plan 1 bulan awal. Sama tarikh dengan geng-geng WeHikeCommunity buat program. Dipendekkan lagi, kereta penuh. Aku pun menumpanglah geng-geng WeHike ni. 😛
.
11/3/2017

12.00 am - Adik aku, Amir tolong hantar sampai ke RnR Temerloh. Member dia, Angah temankan sekali.

1.15 am- Cik Kak dan lain-lain sampai. So, adik aku pun balik. Tapi kereta dorang dah penuh. Dorang pulak teman aku sampai geng-geng WeHike datang. Haha. (Macam complicated je kan).

1.30 am - Anjang sampai. Aku ingat yang lain dah sampai. So, tunggu kereta lain dulu.

2.00 am - Cik Kak dan lain-lain gerak dulu. Aku dengan geng-geng Wehike.

3.00 am - Aku satu kereta dengan Topek, Aus & Azmira. Gerak ke Bekelah.

 4.30 am - Sampai Masjid Kg Gelugor. Cik Kak pun baru sampai. So, aku berpisah dengan geng-geng WeHike. Kembali ke group aku. Thank you Topek, Aus, Anjang dan lain-lain. Tidur lah apa lagi.

5.00 am - Komeng, Cokek, Aja dan Ruth pun sampai.

6.30 am - Anjang, Aus dan Topek WeHike shoot masuk dulu. Dorang nak Kolam 7. Sebab Rentas Adventure ada masuk juga buat zipline swing.

7.00 am - Sarapan pagi. Nasi lemak la.

7.45 am - Jepun sampai. Naik 4x4. Seingat aku, last datang Bekelah ni 2013. Haha. Lama gila weh. Tapi Jepun maintain muda macam tu! Taklah muda, muka dia tak dimamah usia. Cenggitu haa.
Naik powil, sempat bye bye dekat Muk . Haha. Busy apa lagi entah dorang tu.

8.00 am - Sampai Starting Point. Tak payah dah penat-penat jalan kaki dari sini ke jambatan. Jambatan dah elok. Sampai je terus ready nak  trekking. Tunggu Zul tukar seluar, 10 minit lepas tu jalan.

8.45 am - Sampai Kolam 2. Campsite sini.  Serah tugas ke Cokek dan Komeng untuk pasang 'banglo' . Aku tengok Komeng buat ikatan pelik-pelik. ( Dia climber, tali dengan dia apa ada hal) . Kena belajar lebih lagi ni pasal tali.  Mace tolong 'sapu ' daun - daun. Kami pilih campsite hujung kanan. Tengah-tengah tu bau taik! Tau dah penyebabnya. Ada lubang air dekat situ. Tak tahulah orang berak/kencing dalam tu ke apa kan. Tapi memang lubang tu busuk.

9.30 am - Bosan ni. Awal sangat sampai campsite. Haha. 'Banglo' dah siap. Komeng, Zul dengan Nail memang tak nak naik Kolam 7 . Makanya, yang lain gerak dulu lah.

10.30 am - Lebih kurang waktu ni. Sampai Kolam 7. Singgah campsite WeHike jap. Ada Anjang, Aus dengan Topek je. Yang lain on the way. Luas rupanya campsite sini. KeReX selalu lepak Kolam 2 tak pun Kolam 3 sebab suka privacy sikit. Haha. Lagi 1 tak payah pikul berat-berat naik Kolam 7 . Ok dah sampai sini. Alamak, air besar. Tak boleh nak ke belah sana. Nasib baik, ada 3 orang peserta WeHike tengah main dekat hujung kanan kolam tu. Dorang ajak sekali. Kami apa lagi? Tiruk, repeat. Tiruk, repeat. Bergambar, Tiruk, Repeat. Haha. Keajaiban. Aku tak pernah berani berenang dengan ada life jacket ni. Sebelum ni pakai, untuk terapung semata-mata. 😛. Bergerak la jugak. Thank you Cik Kak and Ruth. Dorang yang ajar aku.

1.30 pm - Woi, matahari atas kepala. Berendam lagi dalam air. Jom gerak turun Kolam 5 pulak. Lepas tu kita  balik ke Kolam 2. Makan.

Sampai je Kolam 5, terjun. Dorang 2x 3x terjun, aku cukuplah sekali. Hahaha. Gayat aku dah kurang tapi biasalah. Cukupla 1x. Nanti datang lagi, terjun lagi 1x. 😝.

2.30 pm - Balik jom. Panas lit lit. Dah cukup tan dah kulit kita semua.

3.00 pm - Sampai Kolam 2, Nail dah siap masak Spaghetti Bolognese. Thank you Nail. KeReX sebenarnya dari zaman aku 2011, chef semua jantan. Aku je start 2014 baru jadi orang dapur dengan mereka-mereka ni. 😂. Terima kasih ajar aku.

3.30 pm - Perut kenyang suka hati. Jom tidur. Semua tidur haa. Sedap layan suasana hutan.

5.00 pm - Bangun. Yang jantan-jantan tengah tiruk dekat sungai bawah ni. Lena sungguh tidur sini ha. Hilang segala masalah.

5.30 pm - Pergi melawat kawasan. Bawah campsite ni ada sungai/jeram . Ada tali dah kat situ. Kami pasang 1 lagi tali untuk safety. Turun bawah lagi ada 1 jeram kecil dan 1 air terjun . Port cantik kalau perempuan-perempuan nak mandi nak lebih privacy kan.

7.45 pm - Selesai maghrib, start BBQ. Wan ketua jaga api. Biar dia bakar ayam. Pembantu Cik Kak dan Zul.

8.45 pm - Isyak, makan dan start ground talk. Lama gila tak jumpa. Topik diborakkan tu macam -macam. Diringkaskan, trip ni trip cerita tunang orang, cerita cinta tak terungkap , cerita putus cinta, cerita kejar cita-cita. Haaa. Sambil layan bulan mengambang. Indahnya dunia.

12/3/2017

1.45 am - Baru tidur semuanya. Puas berborak ha.

6.45 am - Subuh semua. Sambung tidur semula.

9.00 am- Ruth dengan Nail tengah memasak cekodok. Bising bunyi tung tang tung tang. Tu semua bangun tu. Bangun, suruh dorang masak kat tepi sungai bawah tu.
Dah setting baik tempat masak cekodok, goreng lah apa lagi. Tiruk, makan , tiruk makan. Tiruk, makan, berendam, berenang. Sampai penat.

12.30 pm - Komeng dah suruh naik. Haha. Pukul berapa mahu keluar woi? Siap kemas campsite, bergambar. Gerak.

2.00 pm - Sampai ke starting point semula. Jepun dah ada. Jom pulang. Jom.
2.30 pm - Berhenti dekat rumah Jepun. Mandi, makan siap-siap.

4.00 pm - Aku kena tinggal dah. Jumpa lagi korang. Terima kasih. Aku tunggu geng WeHike pula dekat masjid .

5.00 pm - Aku siap Solat Asar, keluar. Tengok dorang dah keluar. Dorang singgah mandi dekat kedai makan aku pergi tengahari tadi. Lepas ni ke Gobang Maju Temerloh. Orang orang KL teringin makan patin tempoyak.

7.45 pm - Sampai. Makan patin. Aku je tekak tak boleh makan ikan patin. Ikan sungai yang aku makan pun keli dengan tengas je. Haha. Tengas kena freshly caught. Pernah gorengkan ikan baung yang dorang baru mancing dari sungai, bau wangi macam ayam. Cuba telan , tak lepas jugak. We are just not meant together lah.

8.30 pm - Siap makan. Amir pun sampai. Bergambar dan bersurai. Semoga jumpa lagi.
.
TERIMA KASIH CIK KAK, NAIL, WAN DAN KAWAN KEREX YANG LAIN. TERIMA KASIH BELANJA TRIP NI. MEMANG BETUL BETUL BRIDAL SHOWER HA. DOAKAN JODOH AKU SAMPAI KE AKHIR HAYAT YE. SAYANG KORANG.
.
TERIMA KASIH AUS, ANJANG, TOPEK DAN GENG WEHIKE YANG LAIN. BARU KENAL KORANG TAPI DAH MACAM KENAL LAMA KAN? KERANA MINAT KITA SAMA.
.
Jumpa lagi Bekelah. Kau terbaik! Tempat yang pertemukan aku dengan orang orang yang baik.
*************************
Nak request trip Bekelah?
😎 Boleh roger aku
019 626 5958
 Alia ExoAdventure

Friday, 17 February 2017

KUKU KAKIKU DICABUT

Hai. Hai. Hai. Entri kedua tahun 2017.

Banyak sangat kenangan YYBTN ni. Alhamdulillah. Terima kasih geng! Korang buat aku rindu . Ni la perasaan aku mula-mula kenal dunia hiking dulu.

Kenapa kuku kaki? Ceritanya macam ini.

November 2016, kuku kaki aku memang hitam dah . Dua dua belah. Tahu akan tercabut sendiri. Kuku baru bawah kuku lama pun dah tumbuh.

Dipendekkan cerita, trip YYBTN aku pakai kasut getah. Selalu aku pakai juga sandal Teva aku tu, kali ni aku tinggal dalam kereta pula. Mendapatlah jawabnya.

Hari ke 3 dah kena. Turun dari Tok Nenek nak ke Belumut. Mula-mula malas layan. Sekali jalan sikit sakit. Maka bukalah kasut dengan stokin. Kalau tak, tak sampai Belumut malam tu.

Esok pagi balutlah ibu jari kaki ni dengan tape. Makan 3 biji painkiller. Alhamdulillah. Selamat keluar.

Dah sampai rumah Kak Yana, kaki bengkak. Nak pergi klinik malas. Nak tunggu balik Jengka. Nanah pun dah keluar kat kaki kiri.

Lusanya , balik Jengka. Sampai Jengka 6.30 petang, terus ajak adik aku pergi Hospital Jengka.

6.45 petang daftar, doktor situ semua geleng kepala. Haha. Dua dua kaki pula tu.

Giliran aku, mula-mula masuk Zon Hijau. Aku fikir ok lah kot. Dah masuk dalam, tanya tanya, aku kena pergi Zon Merah. Kahkahkah.

Baring atas katil. Doktor start usik-usik kuku aku. Geli, ngilu, sakit.

Dia start bius. Ya Allah. 😢 T.T. Sakitnya tak tahulah. Pertama kali sakit macam ni. Aku eksiden motor 2 kali tak macam ni. Aku derma darah jarum besar-besar tak sakit macam ni.

Entah berapa kali dia bius. Lebih 10 kali untuk 2 ibu jari. Lepas bius, dia usik kuku aku, tanya rasa tak. Aku cakap rasa. Bius lagi. Sakit lagi. Last-last, agak rasa sikit je aku cakap tak rasa. Sama je rasa sakit kena bius dengan cabut kuku tu.

Aku menangis. Ingat balik, kelakar. Aku pegang tilam katil tu sekuat-kuatnya. Air mata meleleh. Basah lengan baju aku.

1 jam tu macam 10 jam rasanya.

Dah siap cabut kedua-dua kuku, aku duduk kejap, tengok kuku aku yang dah kena tanggal. Bye bye kuku.

Lepas tu aku senyum. Haha. Malu kejap.
Lepas tu, bahu aku kena injection untuk elak jangkitan kuman makin teruk dan untuk elak aku demam.

Doktor bagi ubat semua. Dia siap cakap ' lepas ni naik gunung lagi tak?'

Aku balas .' Eh, mesti naik lagi'

Dia gelak je. Haha.

So, sekarang hari 3 dah aku tiada kuku kaki. Bertabahlah Alia.

Pesanan : Sakit kuku terus pergi klinik. Nanti bernanah. Aku pun hampir kena tahan wad. Jangkitan kuman ada . Nasib baik sikit.

Wednesday, 15 February 2017

YYBTN 2017

9-12/2/2017 Cuti Thaipusam.

23 orang masuk hutan Lojing untuk menakluk 3 puncak.

Guider : Pak Nal
Crew : Alia, Acap, Kak Yana, Shameer & Anjang.
Peserta : 17 orang.


Program PEMBUKA TIRAI 2017 EXOADVENTURE OUTDOOR.


8/2/2017 RABU

Aku gerak dari Jengka 3.30 pm.

Sampai Puchong Prima 8.00 pm. Lepak ramai-ramai kat rumah Kak Yana. Adli buat kek batik pulak. Sedap.

Pukul 12 Anjang a.k.a driver sampai.

Berkumpul di Simpang Pulai dgn Pak Nal ( guider).


9/2/2017 KHAMIS

Pagi. Sejuk gila. Gila puya sejuk. Geng-geng raver Ipoh dah ada kt Masjid. 

Sarapan. Pukul 9 ada di starting point dah.

10 pg - Gerak

12.30 tghri - Sampai Simpang Y. Lunch.

6.00 ptg - Kem Agas. Macam tapak pesta dah. 

9.00 mlm - Makan malam. 

1.00 pg - Borak lagi dengan Anjang dan Adli sambil tunggu nasi masak.

1.30 pg - Tidur.


10/2/2017 JUMAAT

5.00 pg - Bangun. Semua tengah lena. Panaskan air nescafe. Tidur semula.

5.30 pg - Masak, sediakan lunch pack.

8.00 pg - Makan pagi.

10.45 pg - Gerak ke Simpang Y

12.00 tghri - Simpang Y

2.00 ptg - Balak Pecah. Lunch.

3.00 ptg - Last waterpoint. Sesi cia cia cia dengan Acap, Kak Yana dan Anjang. Aku tak tahu aku akan pewai waktu ni. Banyak sangat gelak. Padan muka.

6.30 ptg - Dah sudah. Aku, Abg Bidin dgn Acap last ke belakang ni.

7.30 mlm - Aku sampai puncak Yong Yap.

8.30 mlm - Beg aku sampai. T.T. Sorry sayang, terpaksa tinggalkan awak.

Dan aku tak ingat apa-apa dah malam ni. Muntah lebih 10 kali. Flat teruk.


11/2/2017 SABTU

5.00 pg - Adli kejut orang dapur. Aku segar dah pagi ni.

8.00 pg - Makan. Bergambar. Bermanequin bagai.

9.20 pg - Gerak ke Bubu. 

2.20 pm - Sampai Bubu. Lunch. Sejuk.

3.20 pm - Angkat sauh. 

7.45 pm - Baru sampai Tok Nenek. Kuku kaki Im dah sakit. Nasib baik, semangat budak tu kuat.

8.20 pm - Puncak Tok Nenek. Yeay. Complete 3 peak. Alhamdulillah.

9.00 pm - kah kah kah. Alia teruk nau kau. Kuku hitam bekas BATU PUTIH bulan 11 tahun lepas, dah start mengada-ngada. Kejap pakai kasut, kejap tak pakai. Layankan.

12.00 am - Sampai Belumut. Hahaha. Kak Yana bengang je kat depan. Sorry kak. Adik kau ni taknak training. Haha. 

1.30 am - Makan maggi. Buah.


12/2/2017 AHAD

Hari last. Hari last.

7.30 pg - Baru bangun. Tak cukup tidur.

9.00 pg - Makan pagi. 

10.30 pg - Balut kaki. Telan painkiller 2 biji.

1.20 ptg - Angkat sauh.

2.20 ptg - Kem Lengkuas.

7.20 mlm - Hidden waterfall.

9.00 mlm - Starting point. Kg Sg Rengil.


Alhamdulillah. Semua berjaya keluar dengan selamat. 

Trip pembuka tirai Exoadventure Outdoor yang BEST SIAK! 

#exoadventure 

TEAMWORK MAKES THE MAGIC HAPPENS


Nak join kami?

Wasap : 019 626 5958

Fb page : ExoAdventure









Tuesday, 25 October 2016

CBL #EXOADVENTURE 2016

Chemerong Berembun Lansir #ExoAdventure
21-23 Oktober 2016
OPEN TRIP 34 PAX

Dipendekkan cerita, dapat jemputan khas dari Kak Yana. Join trip dia. Jadi pembantu dia. Waaa. Engkau rasa? Baru jumpa kat Tahan bulan 8 hari tu . Dengan senang hati, terimalah. ( Masa ni Kak Diza SOS ada ajak jugak. Kita jumpa kat CBL lah Kak).

20/10/2016 Khamis

10.00 pm : Line up berkumpul di Gombak.

11.30 pm : Kak Yana pick up aku kat RNR Temerloh. Aku naik kereta dengan Azim & Dayana. Yang lain naik van. Since Azim dah drive dari Penang ke KL pick up Dayana, turn Dayana lah drive Temerloh - Petronas Chemerong. ( aku co pilot je. Entah bila nak berani drive kereta orang. Temanlah Dayana karaoke sampai ke pagi. Azim nak tidur tak jadi tidur. )

21/10/2016 JUMAAT

6.00 am : Solat Subuh, sarapan, bahagi ration. Wakaka. Kak Yana lupa beli gas doe. Nasib baik Abang Mat CBL jadi runner. Lepas ni tolong sentiasa ingatkan Kak Yana Gas tau.

8.00 am : Start trekking. 3rd time sampai sini. 2012, 2013 ( Climbathon Mount Berembun. Tapi pernah sampai Kem B, Kem Y
dengan Puncak Berembun je lah. Air Terjun Chemerong & Air Terjun Lansir , ni baru pertama kali ni)

9.30 am : Sampai Air Terjun Chemerong. Subhanallah. Cantik siak. Phew! Hilang segala masalah kau. Tangkap gambar. Buat video semua. Perlu teruskan perjalanan. Jauh lagi ni.

12.30 pm : Sampai depan sikit dari Bukit Taubat. Lunch pack. Lapar oi. Kena makan. Dah siap lunch, angkat sauh. Masa ni, nyesal. Haha. Kenapalah CBL ni pacak dia macam haram. Kalah Tahan oi.

4.00 pm : Baru sampai Kem B. Jumpa group Kak Diza SOS kat sini. Kami cadang buka campsite kat sini je lah. Semua macam penat dah nak jalan.

8.30 pm : Makan malam. Sesi ice breaking. Ustad Hafiz ni kelakar laka laka. Hahaha. Semua orang dikenakannya.

Aku pulak lepak dengan Kak Yana, Dayana, Azim, Shameer. Kat sini mulut aku sibuk je cakap. Nak kahwinlah. Nak pakwelah. Hahaha.
Tu orang cakap, perkataan ayat apa yang keluar dari mulut kita tu doa. Doa yang baik baik ye.

11.00 pm : Tidur lah. Esok mahu jalan jauh.

22/10/2016 SABTU

9.00 am : Waktu tak berapa pasti ni. Tapi lebih kuranglah. Sarapan. Ayah Rafiq buka cerita lama pula. Cerita Tahan. Cerita 13.10.2013. Haha. Aku nak lupa, masa tu lah ada yang akan mengingatkan. Hadap je lah Alia. Kisah silam. Nak lupa memang takkan lupa, melainkan kau hilang ingatan. ( Hidup mesti diteruskan aaa)

10.30 am : Angkat sauh. Kita nak ke Kem Jeram Lesung hari ni. 4.00 pm : Sampai Jeram Lesung. Pasang fly, set up fly dapur. Main air. Hahaha. Jatuh cinta terus dengan tempat ni. Sebab boleh main air puas-puas gila.

6.00 pm : Eh, main air lagi. Shameer dah bising. 'Kak Yana, taknak naik lagi ke? Lapar'. Kak Yana baru nak main air weh. Susah nak tengok dia mandi.

9.00 pm : Makan malam. Borak borak. Kita rehatlah malam ni. 23/10/2016 AHAD

10.00 am : Gerak turun. Ada seorang injured. Pergerakan slow je pagi ni. Uishh. Nasib baik dia boleh kira kuat mental.

8.00 pm : Sampai starting point. Semua selamat keluar. Yang injured tu terus kena hantar ke hospital . Kami teruskan perjalanan ke pangkal jalan.

24/10/2016 ISNIN

5.00 am : Sampai RnR Temerloh. Tidur dulu

7.30 am : Amir pick up aku.

...
Sekian trip sulong #ExoAdventure . Semoga berjumpa lagi.

Saturday, 17 September 2016

Gunung Tahan : I am BACK! STRONGER~

Bismillahirrahmanirrahim. Lama kan Cik Kosong tak buat entri dalam ni. Tak apa, jangan risau.

Cik Kosong KEMBALI! Selepas kira-kira 2 tahun aku 'membawa diri', 'mengubat hati', 'menambah 10kg berat badan' , 'gantung beg' aku kembali masuk hutan. Aku kembali bawak Cik Lily berjoget dalam hutan. Cia cia cia. 2 tahun tu. Tak apa, luka dah sembuh.

Nota kaki : TAHNIAH ATAS KELAHIRAN BABY GIRL AWAK.

2 BULAN SEBELUM OGOS 2016

XPDC MERDEKA TAHAN by Nature Heritage. Eh, macam menarik ni. Nak tak nak, nak tak nak? On the spot, aku mesej Abg Lan cakap nak join. On the spot aku bayar deposit.

Nampak tak bersemangat gila? Kebetulan, masa tu baru resign dari KFC. Oh, aku tak buat lagi entri pasal KEHIDUPAN SEORANG MANAGER RESTORAN KFC. Hahaha. Dah resign, mereput di rumah. Terus cari kekuatan semula nak angkat Deuter Cik Lily tu.

Tapi kenapa Tahan? Entah. Rindu view dia. Rindu view dari Bonsai - Botak. Rindu  pokok-pokok periuk kera kat situ.
Maka, terjadilah kisah 6 HARI DI BANJARAN TAHAN. Santai beb. 5 hari dah santai? Tak cukup santai. Cuba buat 6 hari. Tu baru santai. Haha.

Ok, done introduction. Terus ke tentatif program ye. Selamat membaca.

NOTA PENTING!!

Seorang Alia Farhana mempunyai masalah untuk mengingat
-trek
-waktu gerak dan waktu sampai
-masa untuk sampai ke sesuatu tempat.

So, ni anggaran masa je. *buku log personal tak jumpa.

Pssst : sebab tu naik sini 4x pun, jangan tanya aku. Yang aku tau keadaan, suasana, tu je.

29 OGOS 2016

9 pm - Balik kerja. Baring-baring tunggu Lin. Abang Fendi tak dapat join sebab demam. Last minute cancel pulak tu. Abang Fendi nak hantar Lin kat Jengka. Lin naik bas dari Kuantan - Temerloh.

11.30 pm - Lin sampai. First time jumpa. Muda lagi. Baru 20 tahun. Haha. Tetiba rasa tua. Okay, jom tidur. Esok nak jalan jauh. (Jengka - Merapoh 2 jam je la. Haha. ) Tiba-tiba rindu zaman bercinta dulu. Jengka-Merapoh-Jengka. Ehhhh.. haha. Selamat malam semua. Indah lelap.

30 OGOS 2016

7.30 am - Tunggu Abang Nizam depan SK JENGKA 11. Terus gerak . Abang Nizam ni sepatutnya pergi dengan Abang Fendi dengan seorang lagi. Tapi akhirnya tinggal seorang.

9.00 am - Sampai kedai makan sebelah Caltex Merapoh. Haa, jumpa geng lain. Jumpa Dayana, Kak Faizah, Kak Anis, Rajib, Azrul, Wawa,  Abang Lan dan Azzim. Ni line up untuk 30 hari bulan. Selebihnya esok.

12.00 pm - Declare barang. Haha. Lambat chorr.

3.00 pm - Baru gerak chorr. Target hari ni nak ke Kor. Let's go~ Guide Ustad Nan.

5.00 pm - Kami di sungai kedua sebelum sungai yang ada tali tu(crossing ketiga). Air naik. Sedang molek Azzim lepas, aku naik tebing tu, pusing belakang, ehhhhh.. First time. Haha. Tak pernah nampak air laju macam tu. Tapi Ustad cakap bukan kepala air lagi ni. ( Omaagadd. Kepala air camne pulak?)

6.00 pm - Air nampak perlahan. Tapi sampai di crossing ketiga tu. Memang tak lepas kalau nak lalu pun. Makanya, berkhemah lah kat sini. Buatlah campsite baru.

7.00 pm - Masak. Mandi sikit-sikit.

9.00 pm - Makan malam. Basuh periuk-belanga. Tidur.

31 OGOS 2016

HAPPY MERDEKA DAY!!!

10.00 am - Hari ni ke Kor je. So, gerak lambat sikit.

2.00 pm - Sampai. Hai Kor~ Nice to meet you again. Eh, tandas dah tak ada. Dulu ada la jugak tiang batu bata, sekarang langsung tak ada dah.

2.00 pm - Masak, makan. Rehat.

6.00 pm - Liberator Hikers Community dan lain-lain dah sampai.

Team OHANA pun sampai Kor. Dorang buat Kuala- 4steps- Merapoh. Dengar cerita, sweeper dorang sampai pukul 8 malam. 6 orang tinggal di  Kor . Yang lain-lain dah gerak keluar.

7.00 pm - Last line up , Ayuni dan markanya sampai.

Line up 31 hari bulan.
- Abang Bull, Baba, Abang Lee, Husna, Ayuni, Jack, Pian, Subki, Farish, Amy, Zarah, Syu, Nenek ( lupa weh nama yang lain. Haha. Sorry~~)

8.00 pm - Masak. Tengah masak, Piji ( Mamat) singgah kat fly. Terkejut mak kau! Ada kau kat sini? Hurm.. Tempat dia kan. Dah. Dah. Adik ipar tak jadi. Haha..

10.00 pm - Aku masih segar. Haha. Aiyooo. Mata tak mengantuk.

11.00 pm - Tinggallah aku, Azrul, Abang Lan dan Azzim. Aku masih tak mengantuk.

'Kecik, jom teman Abang Lan berak'
Haha. Aku, Azzim, Azrul terpaksa lah sambil basuh ayam teman Abang Lan melabor.

1.00 am - Goreng ayam. Goreng ayam. Setengah jam lepas tu siap, tapi aku tak boleh tidur lagi.

3.00 am - Masih golek-golek. Paksa juga tidur.

1 SEPTEMBER 2016

6.30 am - Eh, hujan ke tadi? Haha. Tak sedar.

Krik krik krik. Aku lost memory apa yang berlaku pagi ni kat sini. Yang paling ingat, macam ada nampak 6 orang geng OHANA tu. Yang lain? Tak ingat.. menu apa pun tak ingat dah ni. Kronik.

10.00 am - Angkat sauh. Hari ni target Kubang je. Slow-slow je.

3.00 pm - Oh Kubang. Second time di sini. Tapi kali ni pasang campsite di Kubang Bawah. Eh, kenapa tak pernah tahu boleh campsite bawah ni? Ke aku lupa?

4.00 pm - Ambik air. Kat bawahhhhhhhhhhhh sekali. Minum air kat situ. Silap besar minum kat sini woi!

5.00 pm - Masak dengan Kak Yana. Kak Yana tukang masak kat sini. Sepanjang trip dia yang masak. Kamiorang gugurls ni tolong potong-potong apa yang patut.

7.00 pm- Pening kepala. Aku nak baring je sekarang ni.

8.00 pm- Teruk. Dah makan ubat. Tapi pening tak hilang juga. Muntah. Entah berapa kali tak ingat. TIDUR .

9.00 pm - Terjaga. Dorang suruh makan. Tak boleh masuk. Tekak taknak terima. Tidur semula la.

2 SEPTEMBER 2016

10.00 am- Angkat sauh. Kubang-Permatang-Bonzai- Puncak View. Berhenti lunch. Semua dah kelaparan.

3.30 pm - Sampai di Botak. Tidur sini.

9.00 pm - Tengok bintang, makan, tidur.

3 SEPTEMBER 2016

5.00 am - Naik puncak. Untuk sunrise. Daypack je. Pakai baju tidur naik atas.

11.00 am-  Botak - Bonzai - Puncak View.

3.00 pm - Belumut-Kubang.

5 35 pm - Permatang.

6.30 pm - Kor.

4 SEPTEMBER 2016

10.00 am - Gerak angkat sauh.

11.45 am - Sampai Kuala Juram.

5.00 pm - Balik Jengka ajum.

6 HARI MERAPOH-MERAPOH. YEAH! SWEET MEMORIES TAU... RINDU SEMULA TAHAN NI.

Ps : Baru siap haa. Sorry guys.

Thursday, 19 May 2016

Ringkasan 2015 dan 2016


Alhamdulillah, OKTOBER 2015 aku telah grad dengan Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik .
Impian untuk grad termakbul. Alhamdulillah.

November 2015, terus naik ke Petaling Jaya join program EMC GEMS ni.
Dapatlah kerja sebagai Assistant Restaurant Manager Trainee. Sampai sekarang. Bulan 6 depan insyaAllah confirmed! So, jadi Assistant Restaurant Manager la. Kalau aku bertahan lah~


Damansara Perdana


Training : Giant Kelana Jaya
Posting 1 : Kelana Jaya
Posting 2 : Petronas Kota Damansara DT
Posting 3 : Entahlah~


p/s : Bulan depan dah Ramadhan, kalau boleh nak puasa penuh dan raya di Jengka. Dah 5 tahun tak puasa penuh kat Jengka ni. Doakan saya!