Pages

Friday, 17 March 2017

POST-PAIN KUKU KAKI DICABUT

#POST-PAIN Kuku Kakiku Dicabut

Aku tak tahu nak letak tajuk entri apa yang gempak. Maka, layankanlah tajuk macam ini.

Ingat lagi kan Entri KUKU KAKIKU DICABUT ? Nak sambung ni.

4 hari selepas kejadian 'selamat tinggal' untuk kedua-dua kuku kakiku, aku masih trauma. Memang aku  jaga betul ibu jari kaki  masa ni. Setiap empat jam, aku cuci. Aku tak berani untuk biarkan jari kaki terdedah lagi masa ni.

Nenek , mak, abah tengok kaki kanan aku. Kaki kiri je aku tak tunjuk, sebab kiri lagi teruk dari kanan. *Lesen masuk hutan DENGAN KADAR SEGERA BOLEH TERBATAL weh.

Macam mana aku solat? Masa ambil wuduk , memang aku perlahan-lahan curah air. Ngilu woi. Solat pun aku solat duduk. 4 hari ni memang agak terseksa. Aku jalan lebih 15 langkah, denyut-denyut terus terasa.

Alhmdulillah. Tak lama kemudian , pergi Broga dan tidur di Kem Anugerah Alam , Batang Kali. Tanda kaki aku makin okay. Cuma masa kengiluan dari jari kaki ni datang, beristighfar haaa.

Bulan ni dah masuk trip 2H1M di Air Terjun Bekelah. Tanda kaki dah sihat! Alhamdulillah.

Kuku je lah yang memang malu-malu kucing nak keluar. Tak mengapa, duhai kuku kakiku yang tersayang, 'Take it slow. Take your time'

Ngilu ( rasa denyut-denyut ) tu memang masih ada. Tapi boleh tahan lagi. Layankan.

Ps : Sekian. Semoga ini jadi kali pertama dan kali terakhir aku serah diri untuk cabut kuku kaki.

Pss : Ilustrasi mungkin mengganggu penglihatan anda. Kuku dah keluar. Sebulan lebih.

Friday, 17 February 2017

KUKU KAKIKU DICABUT

Hai. Hai. Hai. Entri kedua tahun 2017.

Banyak sangat kenangan YYBTN ni. Alhamdulillah. Terima kasih geng! Korang buat aku rindu . Ni la perasaan aku mula-mula kenal dunia hiking dulu.

Kenapa kuku kaki? Ceritanya macam ini.

November 2016, kuku kaki aku memang hitam dah . Dua dua belah. Tahu akan tercabut sendiri. Kuku baru bawah kuku lama pun dah tumbuh.

Dipendekkan cerita, trip YYBTN aku pakai kasut getah. Selalu aku pakai juga sandal Teva aku tu, kali ni aku tinggal dalam kereta pula. Mendapatlah jawabnya.

Hari ke 3 dah kena. Turun dari Tok Nenek nak ke Belumut. Mula-mula malas layan. Sekali jalan sikit sakit. Maka bukalah kasut dengan stokin. Kalau tak, tak sampai Belumut malam tu.

Esok pagi balutlah ibu jari kaki ni dengan tape. Makan 3 biji painkiller. Alhamdulillah. Selamat keluar.

Dah sampai rumah Kak Yana, kaki bengkak. Nak pergi klinik malas. Nak tunggu balik Jengka. Nanah pun dah keluar kat kaki kiri.

Lusanya , balik Jengka. Sampai Jengka 6.30 petang, terus ajak adik aku pergi Hospital Jengka.

6.45 petang daftar, doktor situ semua geleng kepala. Haha. Dua dua kaki pula tu.

Giliran aku, mula-mula masuk Zon Hijau. Aku fikir ok lah kot. Dah masuk dalam, tanya tanya, aku kena pergi Zon Merah. Kahkahkah.

Baring atas katil. Doktor start usik-usik kuku aku. Geli, ngilu, sakit.

Dia start bius. Ya Allah. 😢 T.T. Sakitnya tak tahulah. Pertama kali sakit macam ni. Aku eksiden motor 2 kali tak macam ni. Aku derma darah jarum besar-besar tak sakit macam ni.

Entah berapa kali dia bius. Lebih 10 kali untuk 2 ibu jari. Lepas bius, dia usik kuku aku, tanya rasa tak. Aku cakap rasa. Bius lagi. Sakit lagi. Last-last, agak rasa sikit je aku cakap tak rasa. Sama je rasa sakit kena bius dengan cabut kuku tu.

Aku menangis. Ingat balik, kelakar. Aku pegang tilam katil tu sekuat-kuatnya. Air mata meleleh. Basah lengan baju aku.

1 jam tu macam 10 jam rasanya.

Dah siap cabut kedua-dua kuku, aku duduk kejap, tengok kuku aku yang dah kena tanggal. Bye bye kuku.

Lepas tu aku senyum. Haha. Malu kejap.
Lepas tu, bahu aku kena injection untuk elak jangkitan kuman makin teruk dan untuk elak aku demam.

Doktor bagi ubat semua. Dia siap cakap ' lepas ni naik gunung lagi tak?'

Aku balas .' Eh, mesti naik lagi'

Dia gelak je. Haha.

So, sekarang hari 3 dah aku tiada kuku kaki. Bertabahlah Alia.

Pesanan : Sakit kuku terus pergi klinik. Nanti bernanah. Aku pun hampir kena tahan wad. Jangkitan kuman ada . Nasib baik sikit.

Wednesday, 15 February 2017

YYBTN 2017

9-12/2/2017 Cuti Thaipusam.

23 orang masuk hutan Lojing untuk menakluk 3 puncak.

Guider : Pak Nal
Crew : Alia, Acap, Kak Yana, Shameer & Anjang.
Peserta : 17 orang.


Program PEMBUKA TIRAI 2017 EXOADVENTURE OUTDOOR.


8/2/2017 RABU

Aku gerak dari Jengka 3.30 pm.

Sampai Puchong Prima 8.00 pm. Lepak ramai-ramai kat rumah Kak Yana. Adli buat kek batik pulak. Sedap.

Pukul 12 Anjang a.k.a driver sampai.

Berkumpul di Simpang Pulai dgn Pak Nal ( guider).


9/2/2017 KHAMIS

Pagi. Sejuk gila. Gila puya sejuk. Geng-geng raver Ipoh dah ada kt Masjid. 

Sarapan. Pukul 9 ada di starting point dah.

10 pg - Gerak

12.30 tghri - Sampai Simpang Y. Lunch.

6.00 ptg - Kem Agas. Macam tapak pesta dah. 

9.00 mlm - Makan malam. 

1.00 pg - Borak lagi dengan Anjang dan Adli sambil tunggu nasi masak.

1.30 pg - Tidur.


10/2/2017 JUMAAT

5.00 pg - Bangun. Semua tengah lena. Panaskan air nescafe. Tidur semula.

5.30 pg - Masak, sediakan lunch pack.

8.00 pg - Makan pagi.

10.45 pg - Gerak ke Simpang Y

12.00 tghri - Simpang Y

2.00 ptg - Balak Pecah. Lunch.

3.00 ptg - Last waterpoint. Sesi cia cia cia dengan Acap, Kak Yana dan Anjang. Aku tak tahu aku akan pewai waktu ni. Banyak sangat gelak. Padan muka.

6.30 ptg - Dah sudah. Aku, Abg Bidin dgn Acap last ke belakang ni.

7.30 mlm - Aku sampai puncak Yong Yap.

8.30 mlm - Beg aku sampai. T.T. Sorry sayang, terpaksa tinggalkan awak.

Dan aku tak ingat apa-apa dah malam ni. Muntah lebih 10 kali. Flat teruk.


11/2/2017 SABTU

5.00 pg - Adli kejut orang dapur. Aku segar dah pagi ni.

8.00 pg - Makan. Bergambar. Bermanequin bagai.

9.20 pg - Gerak ke Bubu. 

2.20 pm - Sampai Bubu. Lunch. Sejuk.

3.20 pm - Angkat sauh. 

7.45 pm - Baru sampai Tok Nenek. Kuku kaki Im dah sakit. Nasib baik, semangat budak tu kuat.

8.20 pm - Puncak Tok Nenek. Yeay. Complete 3 peak. Alhamdulillah.

9.00 pm - kah kah kah. Alia teruk nau kau. Kuku hitam bekas BATU PUTIH bulan 11 tahun lepas, dah start mengada-ngada. Kejap pakai kasut, kejap tak pakai. Layankan.

12.00 am - Sampai Belumut. Hahaha. Kak Yana bengang je kat depan. Sorry kak. Adik kau ni taknak training. Haha. 

1.30 am - Makan maggi. Buah.


12/2/2017 AHAD

Hari last. Hari last.

7.30 pg - Baru bangun. Tak cukup tidur.

9.00 pg - Makan pagi. 

10.30 pg - Balut kaki. Telan painkiller 2 biji.

1.20 ptg - Angkat sauh.

2.20 ptg - Kem Lengkuas.

7.20 mlm - Hidden waterfall.

9.00 mlm - Starting point. Kg Sg Rengil.


Alhamdulillah. Semua berjaya keluar dengan selamat. 

Trip pembuka tirai Exoadventure Outdoor yang BEST SIAK! 

#exoadventure 

TEAMWORK MAKES THE MAGIC HAPPENS


Nak join kami?

Wasap : 019 626 5958

Fb page : ExoAdventure









Saturday, 17 September 2016

Gunung Tahan : I am BACK! STRONGER~

Bismillahirrahmanirrahim. Lama kan Cik Kosong tak buat entri dalam ni. Tak apa, jangan risau.

Cik Kosong KEMBALI! Selepas kira-kira 2 tahun aku 'membawa diri', 'mengubat hati', 'menambah 10kg berat badan' , 'gantung beg' aku kembali masuk hutan. Aku kembali bawak Cik Lily berjoget dalam hutan. Cia cia cia. 2 tahun tu. Tak apa, luka dah sembuh.

Nota kaki : TAHNIAH ATAS KELAHIRAN BABY GIRL AWAK.

2 BULAN SEBELUM OGOS 2016

XPDC MERDEKA TAHAN by Nature Heritage. Eh, macam menarik ni. Nak tak nak, nak tak nak? On the spot, aku mesej Abg Lan cakap nak join. On the spot aku bayar deposit.

Nampak tak bersemangat gila? Kebetulan, masa tu baru resign dari KFC. Oh, aku tak buat lagi entri pasal KEHIDUPAN SEORANG MANAGER RESTORAN KFC. Hahaha. Dah resign, mereput di rumah. Terus cari kekuatan semula nak angkat Deuter Cik Lily tu.

Tapi kenapa Tahan? Entah. Rindu view dia. Rindu view dari Bonsai - Botak. Rindu  pokok-pokok periuk kera kat situ.
Maka, terjadilah kisah 6 HARI DI BANJARAN TAHAN. Santai beb. 5 hari dah santai? Tak cukup santai. Cuba buat 6 hari. Tu baru santai. Haha.

Ok, done introduction. Terus ke tentatif program ye. Selamat membaca.

NOTA PENTING!!

Seorang Alia Farhana mempunyai masalah untuk mengingat
-trek
-waktu gerak dan waktu sampai
-masa untuk sampai ke sesuatu tempat.

So, ni anggaran masa je. *buku log personal tak jumpa.

Pssst : sebab tu naik sini 4x pun, jangan tanya aku. Yang aku tau keadaan, suasana, tu je.

29 OGOS 2016

9 pm - Balik kerja. Baring-baring tunggu Lin. Abang Fendi tak dapat join sebab demam. Last minute cancel pulak tu. Abang Fendi nak hantar Lin kat Jengka. Lin naik bas dari Kuantan - Temerloh.

11.30 pm - Lin sampai. First time jumpa. Muda lagi. Baru 20 tahun. Haha. Tetiba rasa tua. Okay, jom tidur. Esok nak jalan jauh. (Jengka - Merapoh 2 jam je la. Haha. ) Tiba-tiba rindu zaman bercinta dulu. Jengka-Merapoh-Jengka. Ehhhh.. haha. Selamat malam semua. Indah lelap.

30 OGOS 2016

7.30 am - Tunggu Abang Nizam depan SK JENGKA 11. Terus gerak . Abang Nizam ni sepatutnya pergi dengan Abang Fendi dengan seorang lagi. Tapi akhirnya tinggal seorang.

9.00 am - Sampai kedai makan sebelah Caltex Merapoh. Haa, jumpa geng lain. Jumpa Dayana, Kak Faizah, Kak Anis, Rajib, Azrul, Wawa,  Abang Lan dan Azzim. Ni line up untuk 30 hari bulan. Selebihnya esok.

12.00 pm - Declare barang. Haha. Lambat chorr.

3.00 pm - Baru gerak chorr. Target hari ni nak ke Kor. Let's go~ Guide Ustad Nan.

5.00 pm - Kami di sungai kedua sebelum sungai yang ada tali tu(crossing ketiga). Air naik. Sedang molek Azzim lepas, aku naik tebing tu, pusing belakang, ehhhhh.. First time. Haha. Tak pernah nampak air laju macam tu. Tapi Ustad cakap bukan kepala air lagi ni. ( Omaagadd. Kepala air camne pulak?)

6.00 pm - Air nampak perlahan. Tapi sampai di crossing ketiga tu. Memang tak lepas kalau nak lalu pun. Makanya, berkhemah lah kat sini. Buatlah campsite baru.

7.00 pm - Masak. Mandi sikit-sikit.

9.00 pm - Makan malam. Basuh periuk-belanga. Tidur.

31 OGOS 2016

HAPPY MERDEKA DAY!!!

10.00 am - Hari ni ke Kor je. So, gerak lambat sikit.

2.00 pm - Sampai. Hai Kor~ Nice to meet you again. Eh, tandas dah tak ada. Dulu ada la jugak tiang batu bata, sekarang langsung tak ada dah.

2.00 pm - Masak, makan. Rehat.

6.00 pm - Liberator Hikers Community dan lain-lain dah sampai.

Team OHANA pun sampai Kor. Dorang buat Kuala- 4steps- Merapoh. Dengar cerita, sweeper dorang sampai pukul 8 malam. 6 orang tinggal di  Kor . Yang lain-lain dah gerak keluar.

7.00 pm - Last line up , Ayuni dan markanya sampai.

Line up 31 hari bulan.
- Abang Bull, Baba, Abang Lee, Husna, Ayuni, Jack, Pian, Subki, Farish, Amy, Zarah, Syu, Nenek ( lupa weh nama yang lain. Haha. Sorry~~)

8.00 pm - Masak. Tengah masak, Piji ( Mamat) singgah kat fly. Terkejut mak kau! Ada kau kat sini? Hurm.. Tempat dia kan. Dah. Dah. Adik ipar tak jadi. Haha..

10.00 pm - Aku masih segar. Haha. Aiyooo. Mata tak mengantuk.

11.00 pm - Tinggallah aku, Azrul, Abang Lan dan Azzim. Aku masih tak mengantuk.

'Kecik, jom teman Abang Lan berak'
Haha. Aku, Azzim, Azrul terpaksa lah sambil basuh ayam teman Abang Lan melabor.

1.00 am - Goreng ayam. Goreng ayam. Setengah jam lepas tu siap, tapi aku tak boleh tidur lagi.

3.00 am - Masih golek-golek. Paksa juga tidur.

1 SEPTEMBER 2016

6.30 am - Eh, hujan ke tadi? Haha. Tak sedar.

Krik krik krik. Aku lost memory apa yang berlaku pagi ni kat sini. Yang paling ingat, macam ada nampak 6 orang geng OHANA tu. Yang lain? Tak ingat.. menu apa pun tak ingat dah ni. Kronik.

10.00 am - Angkat sauh. Hari ni target Kubang je. Slow-slow je.

3.00 pm - Oh Kubang. Second time di sini. Tapi kali ni pasang campsite di Kubang Bawah. Eh, kenapa tak pernah tahu boleh campsite bawah ni? Ke aku lupa?

4.00 pm - Ambik air. Kat bawahhhhhhhhhhhh sekali. Minum air kat situ. Silap besar minum kat sini woi!

5.00 pm - Masak dengan Kak Yana. Kak Yana tukang masak kat sini. Sepanjang trip dia yang masak. Kamiorang gugurls ni tolong potong-potong apa yang patut.

7.00 pm- Pening kepala. Aku nak baring je sekarang ni.

8.00 pm- Teruk. Dah makan ubat. Tapi pening tak hilang juga. Muntah. Entah berapa kali tak ingat. TIDUR .

9.00 pm - Terjaga. Dorang suruh makan. Tak boleh masuk. Tekak taknak terima. Tidur semula la.

2 SEPTEMBER 2016

10.00 am- Angkat sauh. Kubang-Permatang-Bonzai- Puncak View. Berhenti lunch. Semua dah kelaparan.

3.30 pm - Sampai di Botak. Tidur sini.

9.00 pm - Tengok bintang, makan, tidur.

3 SEPTEMBER 2016

5.00 am - Naik puncak. Untuk sunrise. Daypack je. Pakai baju tidur naik atas.

11.00 am-  Botak - Bonzai - Puncak View.

3.00 pm - Belumut-Kubang.

5 35 pm - Permatang.

6.30 pm - Kor.

4 SEPTEMBER 2016

10.00 am - Gerak angkat sauh.

11.45 am - Sampai Kuala Juram.

5.00 pm - Balik Jengka ajum.

6 HARI MERAPOH-MERAPOH. YEAH! SWEET MEMORIES TAU... RINDU SEMULA TAHAN NI.

Ps : Baru siap haa. Sorry guys.

Thursday, 19 May 2016

Ringkasan 2015 dan 2016


Alhamdulillah, OKTOBER 2015 aku telah grad dengan Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik .
Impian untuk grad termakbul. Alhamdulillah.

November 2015, terus naik ke Petaling Jaya join program EMC GEMS ni.
Dapatlah kerja sebagai Assistant Restaurant Manager Trainee. Sampai sekarang. Bulan 6 depan insyaAllah confirmed! So, jadi Assistant Restaurant Manager la. Kalau aku bertahan lah~


Damansara Perdana


Training : Giant Kelana Jaya
Posting 1 : Kelana Jaya
Posting 2 : Petronas Kota Damansara DT
Posting 3 : Entahlah~


p/s : Bulan depan dah Ramadhan, kalau boleh nak puasa penuh dan raya di Jengka. Dah 5 tahun tak puasa penuh kat Jengka ni. Doakan saya!






2016

Bertahun lamanya tak update entri kat sini. Wahaha. So how is your life now, Cik Alia?

Hurm. Nantilah saya ceritakan ye. Jumpa nanti. Tata.


Saturday, 30 May 2015

Sayang-sayangku semua

Alhamdulillah! Yeay!!! Aku kembali ke alam nyata aku. Tinggal lagi seminggu untuk aku berhempas pulas menyiapkan assignments, presentations, tests and project. 1 minggu je lagi. Maaf, aku belum buat entri lagi pasal PSM ( Projek Sarjana Muda ) a.k.a FYP. Belum ada mood la. Krik krik krik.

Kembali kepada tajuk. Aku kembali kepada sayang-sayang aku. Akan merindui mereka semua. (Ceh, padahal boleh jumpa lagi kan? InsyaAllah dalam hutan).

Nak dipendekkan cerita, 2 hari ni hari reunion aku. Mula-mula unexpected plan dengan Nenek Siah, lepas tu geng trekking, lepas tu *ehem2, lepas tu dengan ex-Captain Rowing UTeM aku dulu. Allahuakbar. Bak kata Cekwa, ni semua takdir. *kesat air mata.


Reunion 1 :Nenek Siah

kerana UTeM cUP 2015, baru boleh jumpa si Siah ni

layan bola terrr

nah Siah pun makin gemok. Yeay! Ade geng







nah, Hilmi bengang je dengan Siah. wakakaka

Reunion 2 : Sahabat KeReX

Selepas 1 tahun, selepas trip Gunung Tahan 2014 khususnya, aku totally tak sentuh langsung gunung. Terima kasih kawan-kawan ajak aku lagi. Terharu kejap. *padahal aku yang nak menyelit. Tercapai jugak harapan aku, habis je present PSM, aku terus naik gunung. Memang betul la, selepas 2 hari terus naik. Gunung Datuk pun je, tapi nak dapat stamina balik memang mengah juga. Stamina kena tambah. Ceritanya, balik dari dating dengan Nenek Siah, terus la siap-siap packing untuk ke Gunung Datuk.

sarapan pagi dulu menta

geng mpp bawak 70 orang

azwa and tikah

tokmal, hazim and pizul

waa, tembamnye kak lia

eh, afique najmie pun hader

zul dah jadi hero gadis2 laa ni

fai in the middle


aireen

azwa

muke tak cukup tidur hazim

yeay! baru segar sikit

gua, first time masuk sini

4 tahun ke Datuk, tahun ni baru jumpe

muka tanpa make up. natural beauty u ols

subhanallah

aku jumpe hobi baru aku

tangkap gambar orang

candid 

up in the sky

geng

ops,

gemoknye aku






selfie sket

angin kuatnyer

geng-geng yg mpp bawak

selfie benta sebelum tragedi

hahaha. kat sini pon boleh jumpe kan? takdir. Allah nak tengok aku kuat ke tak kan?
tragedi ape? haha. tragedi 13.10.13. nantilah buat entri lain. jangan rosak mood plisss Alia. okay.


move on!
Reunion 3 :Captain rowing

gambar dah hilang pulak. tapi memang jumpa Mail. Haha. 
lepas dah tangkap gambar, turun ar...



dah sampai bawah. konon selfie muke penat


p/s : thans for today Allah.