Pages

Friday, 23 November 2012

DELEGASI REKREASI IPT 2012

Alhamdulillah, cuti mid-sem aku yang lepas telah terisi dengan aktiviti gunung. Hilanglah rindu kat mr.gunung aku tuh. Haha. Kali ni naik  sekali lagi BEREMBUN-PERDAH-JASAR. Delegasi kali nie dianjurkan oleh UiTM Shah Alam. Berikut perjalanan yang ditempuh oleh kami berlima. 

1) Siah
2) Anis
3) Aku
4) Nail
5) Zubir
14 November 2012  RABU

9.00 pagi - 
Aku bergerak dari Jengka ke Ipoh.

12.00 tengahari -
 Siah,Anis dan Nail bergerak dari Seremban. Zubir tunggu kamiorang kat Ipoh ajer. Al  maklumlah orang Perak.

4.45 petang -  
Kamiorang berkumpul di Medan Kidd,Ipoh. Tunggu bas untuk ke Cameron Highlands pulak. Yoshh!! Pewai sebab duduk dalam bas ajer nie.

6.00 petang -
Bergerak ke Cameron Higlhlands. Layan view Ipoh. Subhanallah. Bandar Dragon Ball.

9.00 malam -
Sampai~ Wee.. Jum makan! Lapar sesangat dah nie. Makan kat kedai 'akak' Zubir.

9.50 malam - 
Haha. Gelak dulu. Nak cerita,panjang ceritanya. Nak dipendekkan, kami dah pro dah area Tanah Rata dan Brinchang. Kes?? Haha. Jalan malam-malam untuk ke Kem Sungai Pauh. Tapi alhamduliilah,separuh jalan dari Tanah Rata nak ke Berinchang tu,ada pakcik powil tumpangkan kami. Powil free kali nie. TERIMA KASIH pakcik. Then,kami didropkan di Pekan Brinchang, Jalan-jalan pasar malam. Kamiorang taktahu mana jalan nak ke kem sebenarnya nie. So,mintak tolong geng S.O.S jap . Emey.. Thanks lah jd penunjuk jalan kamiorang ea. Aku ingat lah padang gol kau,bulatan ,Taman Sedia kau tuh. Ngee~ So,jalanlah kami..

11.05 malam -
Sampai Kem Sungai Pauh. Lega~ Tapi rupa-rupanya KeReX team first arrive nie. Geng-geng lain tak sampai lagi. So,tidur.

15 November 2012 KHAMIS

9.30 pagi -
Okeyh. GUNUNG BERINCHANG tunggu kami. Yosh! Last minute punye plan,nak naik Berinchang sebab kebosanan, so Emey di telefon lagi. Dah tahu jalan,kamiorang gerak. Lenggang kangkung semua.

10.30 pagi -
Sampai starting point. Sebelah loji ape tah namanya. Jum naik~

12.00 tengahari - 
Sampai puncak, Dalam perkiraan maybe 1 jam setengah dah sampai puncak. Tapi layan view dipertengahan jalan dulu.

12.30 tengahari -
Turun. Trail yang lain. Jalan tar kali nie. Okeyh. Get ready!! 25km dalam kiraan Siah telah kami lalui hari nie. Pewai~

3.45 petang -
Sampai Kem Sungai Pauh semula. Makan dan rehat.

5.00 petang -
Daftar delegasi.

9.00 malam -
Perkenalan delegasi.

16 November 2012 JUMAAT 

 9.00 pagi -
Senamrobik

1.00 petang -
Rehat

3.00 petang -
Amazing race.

5.00 petang -
Bersurai

9.00 malam -
BBQ + main game 'shumoku'. Haha. Best game nie!

11.00 malam -
Tidur

17 November 2012

9.30 pagi - 
Hari nie Perdah-Jasar-Berembun jadi tujuan utama. Okeyh jum start trekking~

10.30 pagi - 
Sampai Perdah. Bergambar.

10.50 pagi -
Ke Jasar pula.

11.45 pagi - 
Sampai Jasar. Bergambar sekejap.

12.00 tengahari -
Turun ke Tanah Rata. Rehat makan untuk ke Berembun pula.

2.15 petang - 
Bergerak naik dari MARDI.

3.15 petang -
Sampai puncak Berembun. Hujan. Tiada view lagi sekali untuk tri[p ini. InsyaAllah, lain trip pula.

3.50 petang - 
Bergerak turun.

4.55 petang -
Sampai di Kem Sungai Pauh.

18 November 2012 AHAD

10 pagi - 
Majlis penutupan.

1.00 petang - Semua bersurai dan nak berangkat pulang ke universiti masing-masing.

p/s : JUMPA KORANG LAGI DI DELEGASI/TRIP SELEPAS INI. Aminn~
        -the end-

dipersilakan layan pics dibawah~
(sekarang line slowlah..nanti aku edit balik.layan yang nie dlulu lah..)
THAT THE END~ MAAF ATAS KESALAHAN KOSA KATA OR APE2 AJELAH. ^.^


Sunday, 4 November 2012

Kami bermain badminton

Assalamualaikum w.b.t~
Begitulah tajuk post aku kali nie. SEMUANYA TENTANG BADMINTON.
Hee~ Rowers UTeM menghilangkan lelah dengan main badminton. Asyik main mr.ergo sahaja. Makanya kali nie bermain badminton plak.

TARIKH : 2/11/2012
WAKTU : 5.00 PETANG - 7.00 MALAM
TEMPAT : KOMPLEKS SUKAN UTeM.

Moh layan  gambar-gambar kami~





p/s : love you guys!

Sepagi bersama Mrs. Kayak

Assalamualaikum w.b.t .
Sekarang tengah study sebenarnya tapi mood lost secara tetibe. Ngee~ So,daripada aku melangut tak buat apa-apa tiba-tiba rasa nak update blog nie lagi.
Cube teka ape aku buat hari nie? Huhu. BERKAYAK. Credit to : Kayakers UTeM sebab ajar aku and kawan aku berkayak. Last main kayak mase dekat matrikulasi. Bayangkan dah berapa lame? Hee~

 TENTATIF :

9.15 PAGI --> Nasi Impit dengan Kuah Kacang datang ambil. (Naruto dgn Feqa).

9.25 PAGI --> Dah sampai dekat  Redtma dah. Hihi. Ade Adam, Wawa Paw, Mail, Aiman, Datok, Amran then aku dengan Yana.

9.45 PAGI --> Okeyh. Masuk ayaq. Mule-mule cuak jugak tapi slow-slow, nebes tu hilang. Alhamdulillah. 1 lagi fobia aku telah berjaya dikurangkan.

12.00 TENGAH HARI --> Naik. Penat dah. =)

Beberapa kejadian menarik telah berlaku. Haha. 2 kali aku capsized hari nie. Ngee~ Yana sekali. Last aku capsized mase nak turun dari air. Aiyark!! Huhu. Luke sikit. Tapi sikit aje. Ngee~ Tengah hari layan nasi ayam ramai-ramai.

p/s : THE END entri kali nie. Layanlah pic di bawah.
aku dan yana
aiman,adam dan wawa paw
kayakers utem family.

JUMPE LAGI KORANG~~




Friday, 2 November 2012

SkyFall

1 November 2012
Hang out dengan kawan-kawan.
Layan cerita skyfall James Bond.
3 star bagi aku. Best!
^.^
dengan yana
kawan-kawan bahagia
big bro

skyfall 2d

kak mira


saya tak minum ais tu taw!

mate dah ngantuk~
p/s : Berjaya tgk skyfall!



Test mode

Assalamualaikum~ Aiyarkkk! Berhabuk dah rupanya aku punya blog nie. Sekarang aku dah dalam Tahun 2 di UTeM nie. Sekejap jer masa berlalu. Minggu depan Test beratur menunggu giliran untuk membahamku. Arghh! Stresss~
Okeyh! Fokus. Lupakan cinta sekejap ea.
p/s : Entri aku akan makin pendek lepas nie. Ahahaha.

Jatuh Cinta Lagi

Kalau kita SUKAKAN seseorang.. 

Jangan beritahu SI DIA.. 

Nanti ALLAH kurangkan rasa CINTA kita kepadanya..

Jadi luahkan kepada ALLAH, 

Beritahulah ALLAH.. 

Kerana Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita..

Sama-samalah kita BERCINTA kerana ALLAH.. :-)




Sekarang dalam diam aku dah jatuh cinta dengan seseorang, tapi dalam masa yang sama seseorang tu dah minat pada orang lain. So,aku hanya mampu minat dan tengok dia dari jauh saja. Sambil dia tengok orang yang dia minat tu. Jodoh semua ditangan Allah. Wallahualam.

p/s : Entri kali nie pendek sahaja. ^.^

Thursday, 20 September 2012

XPDC GUNUNG BESAR HANTU with KeReX UTeM

Alhamdulillah. Dah selamat turun dari Gunung Besar Hantu, Jelebu, Negeri Sembilan.

XPDC GUNUNG BESAR HANTU, 14/9 - 16/9 2012.
"MENJEJAK KEMAAFAN SAMBIL MENIKMATI ALAM FLORA DAN FAUNA"
p/s : pengalaman ke 3 aku bersama kerex utem. Sesungguhnya aku masih lagi newbie dalam xtvt pegunungan nie. Melalui trip nie, byk benda baru aku belajar. Antaranya :

 RENDANG KEREX

Pes Rendang Segera
Santan
Daun Serai

#Makan rendang segera atas gunung. Benda baru! Haaa.. Kau ada?? ( Hahaha. Sedap taw, cubalah )

JUMAAT 14/9/2012

12:00 tgh malam - Bergerak dari UTeM. Sebelum tu lepak luu dekat PPP, kumpul semua pendaki , borak-borak, kenal-mengenali dll. Send mesej kepada kenalan rapat dan family yang mengatakan anda akan naik ke gunung. Kalau tak, tak lah dorang risau kita tak balas mesej dorang kan?? Minta tips sikit dari Bro Hazim (fb/saya dan awak) ex-senior KeReX.

 3:25 pg - Sampai di Masjid Kampung Chennah. Giler babaiii ngantuk! =.= Then, kami semua lena dibuai mimpi indah. Tetapi mungkinkah akan kekal indah esoknya? Wallahualam.

SABTU 15/9/2012

8:25 pg - 4wd sampai. Saat yang dinanti. Yeeehaa! ^.^ Aku suka naik 4wd, suka naik lori! Sebab tu aku suka naik gunung kottt?? *think! =) Tapi malangnya 4wd kali nie, asyik mampos ajer. Makanya, kami tukar 4wd disaat-saat akhir.Kalau tak, rasanya memang makin lambatlah start trekking nanti.

9:45 pg - Sampai di starting point . Cuak beb! Hati berdebar-debar. Harap-harap trip kali nie juga berjalan lancar seperti trip-trip aku sebelum nie sebab SELALUNYA trip yang aku pergi tak pernah hujan lebat. Alhamdulillah. Tapi kali nie tak tahulah. Based on my survey dari Abg Fendi(penyamun) mengatakan Negeri 9 memang selalu hujan, hopefully this time hujan akan beri laluan pada kami. Aminnn..

11:05 pg - Pergh! Selesai ngadap Trek Balak. =.= Dah sampai Kem Hantu Air. Check point pertama. I hate trek balak. Memang senang masa jalan tapi lepas tu kau rasalah sendiri sakitnya. Lagi-lagi siapa yang penggemar kasut "Bowling" . Hehehehe. ( #bilakah mampu untuk membeli SALOMON/TEVA/KARRIMOR dan lain-lain?? )

12:30 tgh hari - Angkat Sauh! Bergerak ke Kem Orkid. Dengar cerita dorang nak shoot ke Puncak tapi pendapat aku sendirilah, tak payah lah tidur puncak sebab majoriti first time naik GBH nie, So take timelah. Enjoy dulu. Agak-agak nak try puncak, dtglah GBH sekali lagi. Hehe. PENDAPAT SHJ,tau.

2:30 ptg - Sampai Kem Orkid. Hujan renyai-renyai. Nasib tak lebat sangat. Orkid banyak ! Tapi warna purple sahaja. Teringat orkid putih dekat Gunung Tahan. ( ^.^ Aku rindu gunung Tahan giler babai nie, bilalah nak repeat. Eh-eh,,terlepas keTahan plak. Tunggu entri tentang
Tahan plak tau! )

4:00 ptg - Semua dah sampai! Abang Wan dan Kak Lieza sampai. Abang Wan nie dah sakit-sakit pun naik lagi. Tulah orang cakap kan, kalau dah gila ker gunung nie, walau apapun rintangan tetap akan diharungi kerana hak mendaki hak kami! ^.~ Ehhhhh, MILO plak. Tapi betullah, 2 orang yang GILA GUNUNG aku dah jumpa, Abang Wan dan Abang Fendi . Aish...

9:00 mlm - Makan time! Tidur awal malam nie. Esok nak naik puncak pukul 5 pagi.

AHAD 16/9/2012

5:00 pg - Bangun tidur dengan mamai tadi. Hek2. Ngantuk toiii! Tapi demi puncak GBH! Sanggup diredahi pagi yang sejuk bhaaiiii! Trekking dengan As dan Siah.

6:30 pg - Sampai di Puncak. Sejuk! Bergambar. Solat Subuh beramai-ramai. Tunggu sunrise tapi tak ada rezekilah kali nie. Takpelah. GBH suruh melawat dia lagi sekali nie. ^.~ Kabus tebal sangat.

7:00 pg - Rendang KeReX sedang dicipta. Haha. Apalah malang kumpulan 3 kali nie. Daging rendang tak bawak. Terpaksa minta belas ihsan group lain. Tapi walau apapun rendang kami THE BEST! Hehe. Makan, then shooting time!

10:30 pg - Turun ke Kem Orkid. Nak balik keluar nie. Trek dgn Siah dan Pokjad. 

11:30 pg - Sampai Kem Orkid. Kemas tapak khemas. Bawa turun balik apa yang anda bawa naik. RULES #1 for hikers.

12.05 tgh hari - Gerak ke Lata Kijang. Nak mandi!! Weeeee** Dah 2 hari tak mandi nie. Masham dah badan nie. Trek santai-santai sebab jiwa tengah happy. Borak sampai kering tekak dengan Siah dan Pokjad. In the middle terserempak Joe and the Geng. Salah jalan??? cuak jugak sebab rasa lama sangat jalan nie. Rasanya masa masuk semalam tak lah selama nie. Aduhh,, tawakal- tawakal. Jgn panik. Cari jejak tapak kaki. Dapat pun ! Tanda anak panah untuk orang di belakang.. ( bila borak tanya orang belakang, nampak tak tanda anak panah, dorang cakap tanda X. =.= Haha. Nasib baik dorang ikut X tu, kalau tak ke manalah dorang )  
#pengajaran : buat anak panah baik-baik sikit lepas nie yer cik alia! Bahaya tau tak?? )

1:05 ptg - Simpang Lata Kijang. 15 minit dari Simpang tu ajer sebelum ke Tangga. GAYAT?? Hehehe. Alhamdulillah, lepas layan flying fox malam bulan puasa dulu ( dkt Bukit Kinding Resort, flying fox terpanjang di Malaysia ) gayat nie beransur-ansur hilang. So, easy lah utk turun tanggat nie. *heeeehee.. 

1:45 ptg - Sampai. Subhanallah.Cantik. jom mandi!!!

5:30 ptg - 4wd datang . Bubye GBH. =( Sedih gila time balik tengaok scenery. Tenang gila tgk gunung-ganang nie. Hilang semua masalah. See you again, Besar Hantu. =)

12:00 tgh malam - Sampai TTU2. Misi kali nie berjaya.

p/s : KeReX best! Layan gambar-gambar nie keyh!


Kumpulan 3 : KAMILAH! 
(tolak 2 orang rasenyer, status dorang : UNDEFINED GROUP)














P/S : for more pictures, boleh tekan link nie.
-THE END-
*JUMPA LAGI!!






Wednesday, 12 September 2012

Terengganu Mount Berembun Challenge 2012

Salam, sebenarnya cerita nie dah lama dah. Baru nak updatekan dalam blog nie. Event nie adalah acara 
tahunan bagi Negeri Terengganu, dan ini adalah tahun kedua mereka. Secara ringkasnya, disertai dari dalam dan luar negara. Tahun nie ada beberapa kategori :

1 ) Remaja lelaki dan perempuan.
2 ) Terbuka lelaki dan wanita.
3 ) Tertutup lelaki dan perempuan Terengganu.
4 ) Veteran lelaki dan wanita.

Dan aku sertai Remaja Perempuan punya kategori. Dan ini trip kedua aku bersama S.O.S. Nanti aku ceritakan apakah S.O.S tersebut. Kronologi kisah race ini seperti tertera di bawah :



29/6/2012 :


9.30 malam -Bertolak ke RnR Temerlh. Pakteh tolong hantar. ^.^


10.00 malam - sampai. Kak Diza, Botak and Kak Zura dah sampai. They are my teammates. Aku and Kak Diza sama kategori. Off to Dungun, Terengganu.


2.30 pagi : Sampai. Tidur bawah fly depan pintu masuk. Tengok yang lain-lain ada yang tidur dalam khemah and dalam kereta, tapi Botak prefer tidur bwh fly. Hehe.

30/6/2012 :


8.30 pagi : START!!! Budak-budak Kerex UTeM ada join jgk. Siah, Chong, Anis and Zul. Semua kategri remaja. ( Kami muda lagi! )


10.20 pagi : Dah habis. Gila race nie memang gila. Mencanak- canak. Tapi alhamdulillah dapat juga habiskan. And won RM100. Dapat number 9. Tahun depan pasti nak join lagi. InsyaAllah.


p/s : Botak num 10, Kak Zura num 8, Kak Diza num 11 and Kerex team dpt finisher. BERJAYA! 


Layanlah gambar-gambar di bawah =)












The End~ Nantikan Trip Gunung Bubu pula.. ^.^





GUNUNG DI MALAYSIA MENGIKUT KETINGGIAN




1. Gunung Kinabalu 13,455 Sabah Kinabalu Park Sabah

2. Gunung Thusmadi 8,669 Sabah

3. Gunung Tambuyukon 8,462 Sabah

4. Gunung Murud 7,946 Sarawak

5. Gunung Mulu 7,795 Mulu Park Sarawak

6. Gunung Tahan(Kuala Tembeling)7,174 Taman Negara Pahang 

7. Gunung Korbu(Ulu Kinta) 7,162 Ipoh Perak 

8. Gunung Yong Belar 7,156 Perak/Kelantan

9. Gunung Gayong 7,129 Perak 

10. Gunung Chamah(Grik) 7,212 Tasek Temenggor Perak/Kelantan

11. Gunung Yong Yap 7,110 Tasek Temenggor Perak/Kelantan

12. Gunung Ulu Sepat(Grik) 7,089 Tasek Temenggor Perak/Kelantan

13. Gunung Batu Putih(Tapah) 6,990 Kg. Sg. Woh Perak 

14. Gunung Tama Abu 6,930 Banjaran Tama Abu Sarawak

15. Gunung Irau 6,924 Cameron Highland Pahang

16. Gunung Benum 6,914 Jerantut Pahang

17. Gunung Apd Runan 6,900 Sarawak Kelabit Highland Sarawak

18. Gunung Cerah 6,898 Perak/Kelantan

19. Gunung Berembun 6,817 Perak

20. Gunung Berinchang 6,664 Cameron Highland Pahang

21. Gunung Tangga 6,609 Cameron Highland Pahang

22. Gunung Swettenham 6,434 Taiping Perak

23. Gunung Liang Timur Peast 6,343 Behrang Ulu/Tg. Malim Perak

24. Gunung Siku 6,284 Cameron Highland Pahang

25. Gunung Noring 6,197 Perak

26. Gunung Bintang 6,110 Perak

27. Gunung Noring East 6,106 Kg. Kuala Balah Kelantan

28. Gunung Beremban 6,041 Pahang

29. Gunung Basor 6,038 Kelantan

30. Gunung Semangko 5,984 Kuala kubu Baharu Selangor

31. Gunung Ulu Kali 5,814 Ulu Yam Baru Selangor

32. Gunung Bujang 5,812 Pahang

33. Gunung Besar 5,737 Lasah/Sg. Siput Perak

34. Gunung Chabang 5,612 Simpang Pulai(Kinta) Perak 

35. Gunung Jasar 5,565 Cameron Highland Pahang

36. Gunung Rajah 5,526 Kuala Kubu Baharu Selangor

37. Gunung Bubu(Manong) 5,437 Kuala Kangsar Perak

38. Gunung Bah Gading 5,318 Kg. Gedung/Bidor Perak

39. Gunung Perdah 5,173 Cameron Highland Pahang

40. Gunung Ulu Jerneh(Selama) 5,172 Kg. Lubok Buaya/Kg. Masjid Perak

41. Gunung Rabong 5,047 Gua Musang Kelantan

42. Gunung Ulu Titi Basah(Grik) 5,030 Tasek Temenggor Perak

43. Gunung Lebah 4,992 Kg. Ulu Selim(Slim River) Perak

44. Gunung Tapis 4,960 Kuantan Pahang

45. Gunung Nuang 4,898 Pangsoon/Ulu Langat Selangor

46. Gunung Bedong 4,818 Cameron Highland Pahang

47. Gunung Besar Hantu 4,794 Bkt. Lolo/Ulu Langat Selangor

48. Gunung Mandi Angin(Dungun) 4,790 Kg. K. S. Perlis Kelantan

49.Pine Hill Tree(Frasiers Hill)4,777 Kuala Kubu Baru Selangor/Pahang

50.Gunung Hijau(Bkt Maxwell) 4,751 Taiping Perak

51. Gunung Ulu Perus 4,700 Taman Negara Pahang

52. Gunung Bunga Buah 4,690 Genting Highland Pahang

53. Gunung Stong 4,664 Kuala Krai Kelantan

54. Gunung Chingkai 4,583 Kg. Jalong/Sg. Siput Perak

55. Gunung Diwangsa 4,578 Taman Negara Pahang

56. Gunung Ulu Bakar(Jerantut) 4,563 Taman Negara Pahang

57. Gunung Gagau 4,513 Taman Negara Pahang

58. Gunung Ulu Bakau 4,421 Selangor

59. Gunung Inas(Grik) 4,400 Kg. Kenering Perak

60. Gunung Ulu Soh(K. Kangsar) 4,343 Tasek Chenderoh Perak

61. Gunung Padang 4,314 Terengganu

62. Gunung Berangkat 4,254 Perhentian Bertam Baharu Kelantan

63. Gunung Perdis 4,195 Taman Negara Pahang

64. Gunung Ledang(Segamat) 4,187 Asahan/Sagil/Tangkak Johor

65. Gunung Panggang Paku 4,155 Cameron Highland Pahang

66.Bkt Lata Papalang 4,152 Kg. Tg. Pari(Baling) Kedah

67.Gunung Biong 3,997 Kg. Baharu Sauk,Batu Kurau Perak

68. Gunung Jerai(Gurun) 3,992 Kuala Muda Kedah

69. Gunung Gajah Terom 3,958 Terengganu

70. Gunung Bokbak 3,934 Perak

71. Gunung Telapa Buruk 3,913 Kg. Ulu Klawang N. Sembilan

72. Gunung Irong 3,908 Pahang

73. Gunung Kuak Rimau(Grik) 3,712 Pahang

74. Gunung Kubang Badak 3,650 Kg. Surau Baling Kedah

75. Gunung Gabis 3,627 Kg. Bkt Koman(Raub) Pahang

76. Gunung Penumpu 3,590 Taman Negara Pahang

77. Gunung Serundum 3,462 Pancing/Kuantan Pahang

78. Gunung Lerek(Maran) 3,441 Kg. K. Sentul Pahang

79. Gunung Besar 3,398 Johor

80. Gunung Belumut 3,313 Kg. Kahang/Kluang Johor

81. Gunung Bekok 3,126 Johor

82. Gunung Datok 2,900 Rembau N. Sembilan

83. Gunung Raya 2,890 Pulau Langkawi Kedah

84. Gunung Perak 2,836 Kedah

85. Western Hill(Penang Hill) 2,723 Pulau Pinang

86. Gunung Angsi 2,702 Kuala Pilah N. Sembilan

87. Gunung Tampin 2,507 Tampin N. Sembilan

88. Gunung Pulai(Pulai) 2,147 Johor

89. Gunung Senyum 1,594 Felda Bt. 25/Jengka Pahang

90. Gunung Panti 1,498 Kg. Lukut, Kota Tinggi/ Johor

91. Bukit Takun 1,450 Melawati/Ulu Klang Selangor

92. Gunung Lubok Tedong 1,420 Melawati/Gombak Selangor

93. Gunung Lepo 1,400 Ulu Langat Selangor

Sunday, 29 January 2012

SAMBUT CNY DEKAT GUNUNG TAHAN


GUNUNG TAHAN ( CERITA )

Program : OPS Malas Pemalas Tahan

Date : 21 - 27 Januari 2012

Lokasi : Sg. Relau - Kuala Tahan

Kos : RM350.00 / Deposit RM150

Confirmation Date : Sebelum 31 Disember 2011!!!

Line UP:- ( MERAPOH – KUALA TAHAN )


1)Abg Syeikh,
2)Abg Buntar,
3)Abg Shoqi,
4)Abg Chor,
5)Aku,
6)Fahmi,
7)Afiq,
8)Kak Pah,
9)Kak Mokja
Dan
10) Abg Peja (guider)
Yang tak di mention di line up nie,dorang ikot MERAPOH – MERAPOH.
Mini Tentatif :-

DAY 1 : Sg. Relau - Kuala Juram - Kuala Luis - Lata Luis – Kor 

DAY 2 : Kor - Permatang – Kubang - Berlumut - Bonsai – Botak- Puncak 

DAY 3 : Puncak – Gedung- Reskit -Tangga 15 – Pangkin 

DAY 4 :Pangkin –Teku - Puteh (Hmmm MALAS-MALASnya!!)

DAY 5 : Puteh – Melantai (Arrghhh MALAS Lahhh!!! - Hahaha)

DAY 6 : Melantai – Kuala Tahan (Oiii MALAS!!)

DAY 7 : MELEPAK DI RUMAH KAK PAH =) (TAK MALAS PUN !!)

Contact : BULAT (016.607.0667) / DAUS (012.348.2248)

seronok tak baca tentatif di atas? Haaa, mari aku nak cerita. 
Sementara kejadian2 di Tahan nie masih segar dalam ingatan aku,
 cepat-cepat lah aku transfer ke blog nie. Untuk panduan di masa
 hadapan. Cewah. Huhu.
Perasaan? Selepas kembali ke tanah rata nie, rindu pulak
 dalam hutan itu. Serius. Bagi aku sangat-sangat best.
 Nak pergi lagi nie. (bersemangat pulak aku nie). Huhu.
Okay!!
CERITA BERMULA~~~



Pengembaraan aku bermula 20 JANUARI 2012. 
Kenapa 20hb? Bukankah trip tu 21hb? Sebabnya~
aku dari Pahang naik ke KL untuk berkumpul dengan 
mereka2 nie. Aku naik bus pukul 5 petang sampai 
lebih kurang pukul 8 malam. Sebelum tu, aku memang
 takut gila sebab aku tak beli tiket awal2,memang 
tiket KL dri Jengka dah sold out. Aku apa lagi,gelabah ar.
 Macam mana aku nak naik KL? Nak tak nak,naik teksi ke 
Temerloh dengan 3 orang lain yang aku tak kenal. 
Kebetulan dorang nak cari tiket ke KL jugak. Okay. 
Selesai 1. Alhamdulillah.
TAPI!!
Sampai kat Temerloh,semua kaunter tiket ke KL sold out jgk. 
Aku dah nak nangis. Macam mana nie? 
Aku dah siap mesej abang Fendi da awal2,takot weh.
Lepas beberapa minit, ada seorang pakcik nak jual tiketnya. 
Alhamdulillah sangat2. Rezeki datang. Nie petanda baik nie.
 Tersenyum tak henti-henti aku dalam bas tu haa. Hehe.
Sampai kat KL Sentral lebih kurang 8 lebih. 
Sebelum tu,aku dari Pekeliling naik LRT ke Kelana Jaya
 then ahead tu KL Sentral. Memang pengembaraan yang sangat best.
 Dapat tengok orang macam2 jenis. And I love to travel like this. 
Huh! Jiwa backpackers la katakan. Haha.
Masa nilah aku kenal Fitri,ZairulNizam dan Salli. 
Kamiorang tunggu Cikgu pulak untuk ambil kamiorang. 
Berjalan dulu ke Uptown Setapak. Dorang cari carry mat.
 Aku? Ushar2 barang2 outdoor. Boleh tahanlah harga kat situ. 
Standard.
Dorang2 memang havoc la. Huhu.
Kami berkumpul di R&R Gombak. Masa nielah berkenalan
 dengan line up-line up.
Perjalanan diteruskan~~

HARI PERTAMA : Sg. Relau - Kuala Juram - Kuala Luis - Lata Luis – Kem Kor.

Berkenalan. Huhu. Aku sajalah sebab aku first time kenal 
dorang semua tu. Trip kali nie, seramai 21 orang + 2 orang guider.
 Tapi hari ke 3 nanti,kami akan berpecah. Sebab 1 group 
trun MERAPOH-MERAPOH. 1 lagi MERAPOH-KUALA TAHAN.
Selesai declare barang2,bahagi2 ration,dengar taklimat.
 Kami terus bergerak dari Sg. Relau ke Lata Luis terus ke Kem Kor. 
Subhanallah. Naik 4WD. Fisrt time kenal IBU. Huhu. Mama rock uh.
 Best gila naik 4WD nie. Best sebab jalan dia melambung-lambung. 
Huihhh. Kami berkumpul di Sanctuary Kelah. Waa,kali kedua main 
ikan kelah. Tapi kali nie dapat pegang saja. Licin and lincah sangat 
ikannya. Lebih kurang jam 1.00 petang kami bergerak ke Kem Kor (750 m ). 
Kena cross 4 sungai. Haha. Hari pertama dah kena basah2. Best.
 Bob and Khairul jadi penyelamat aku hari nie. Ok. 
First stop point at Lata Luis(558m) lepas 6km berjalan. 
Perjalanan diteruskan. Dari Lata Luis ke Kem Kor tinggal
 lagi 2.5km saja lagi. Terpaksa aku mengejar jejaka2 kalau 
tak mesti tertinggal. Dari 21 org,4 org aje wanita2. 2 dara 2 isteri org.
agak2 dara tu siapa? Aku lah!! Haha. Kami sampai pukul 6.30 petang.
 Laju jugaklah. Trek hari pertama okay lagi. Malam aktiviti memasak. 
Kejadian ngeri berlaku!!
RATION JADI BANGKAI. Hahaha. Ayam yang kamiorang bawak busuk.
 Beg ZairulNizam ar paling kesian. Sebab dia yang bawa bangkai tu. 
Haha. Tak tahu apa silapnya. Redha ajelah tak akan makan ayam 
5 hari nanti ( lagipun dah jemu dah makan ayam kat luar. Huhu.)






HARI KEDUA : Kor - Permatang – Kubang - Berlumut - Bonsai – Botak- Puncak .

Hari nie memang teruk. Abg Fendi nak shoot terus ke Puncak. 
Ini list jarak perjalanan kamiorang :
Kor – Permatang = 2.5km lebih kurang 1 jam
Permatang – Kubang = 3.5km lebih kurang 3 ½ jam ( memacak sahaja.
 Makan tengahari kat sini)
Kubang – Berlumut = 1.5km lebih kurang 1 jam (trail selut! Menyumpah 
habis lah korang kalau tenggelam. Haha)
Berlumut – Bonsai = 5.5km lebih kurang 3 jam (lebih macam Kubang 
ke Berlumut jugak)
Bonsai – Botak = 3km lebih kurang 2 jam (geng2 
Abg Fendi shoot awal2. Aku,Salli,Abg Chor,Kak Pah,Abg Buntar
,Kak Mokja makan maggi dulu kat sini. Haha. Kenyang woo.
 Dapat Rusky 3 bungkus. View pun cantik kat sini)

Botak – Puncak = 2.4km lebih kurang 1 jam. ( tapi perjalanan jadi

 2 jam sebab kamiorang lepak tengok bintang dulu. Huhu.

 Cantik sangat2. Subhanallah )
Memang terkejar-kejar lah kamiorang. Ramai jugak yang mental. 
Aku pun hampir2 mentol! Nasib baik ade geng. Abg Chor, 
Fahmi and Bob. Kamiorang sampai puncak sama2. Sebelum tu
,oleh kerana hari gelap,kamiorang pun dah nak mentol. 
Jadi, kami berhenti menikmati bintang di tengah2 Botak. 
Haha. Ingat2 balik,memang macam orang sewel da. Bob banyak
 merepek. Dia nampak tahi bintang. Macam2 jenis bintang la.
Tapi kamiorg sampai jugak ke Puncak. Group terakhir sampai 
pukul 12 malam. Aku,Bob,Fahmi dan Abg Chor sampai pukul 9
 lebih. Masa nie geng2 shooter tengah pasang fly. Dalam hati aku,
nasib bukan
 orang terakhir. Group yang last tu lambat sampai sebab Kak 
Imah dah pewai. Mlalam tu, nasib baik hujan renyai2 aje,
kalau tak mati kejung kamiorang semua rasanya. Sleeping
 bag pink dah lencun sebab tempat dia tidur tu air bertakung. 
Siapa guna sleeping bag pink? Haaaaaa. Cikgu punya. Haha.
 Cikgu Sains yang rock uh.

HARI KETIGA : Puncak – Gedung- Reskit -Tangga 15 – Pangkin

Pagi2 lagi kamiorang bergambar,tengok sunrise. 
Subhanallah. Cantik sangat. Kamiorang antara hikers 
yang bertuah sebab sepanjang trip tak hujan selain
 malam pertama itu saja. Bergambar sakan dulu. 
Hari ini lah kamiorang akan split up. 1 trun Merapoh,
 1 lagi turun Kuala Tahan. Guider pun akan tinggal 1. Bye2 Abg Mat.
 Hye2 Abg Peja. Haha. 9 orang berjalan menuju jalan panjang. 
Hari ni, nampak view tercantik dalam hidup aku.
 Rasa nak menangis tengok kecantikan alam dari atas. 
Terasa diri nie rasa kecil sangat. Tengok tempat 
helicopter terhempas. Tengok taman periuk kera. 
Memang penuh dengan pokok periuk kera saja. 
Main lumpur,main batu,main akar. Condition semua 
dalam keadaan terbaik masa nie, sebab dapat tengok 
view. Kat Gedung view tercantik, Abg Khairul mula2 
suruh kamiorang tidur di gedung tapi guider menasihatkan
 shoot trus ke Pangkin sebab malam nanti akan terasa azab 
sejuknya. Baik Abg Peja! Moment paling aku tak boleh 
lupa kat tangga 15. Uwaaaa,aku gayat. Tapi nasib baik ade geng,
 Fahmi pun gayat rupanya. Haha. Pejam mata saja mase naik
 turun tangga. Banyak cerun tinggi. Masa nie lah abseiling,
repelling,wall climbing di practicekan. Trail kat trek nie 
menurun saja. Memang kalau lutut tak kuat memang tak lepas la.
 (nak kata lutut ka
miorang nie still power lah. Haha.) Hati memang puas hati
 bila tengok belakang semula. Rasa bangga korang lepas
 turun dari 1 tempat ke 1 tempat. Baru puas. 
Kamiorang mengejar masa juga sebenarnya nie.
 Tak nak malam sangat sampai campsite.
Sampai kat campsite Pangkin area 8 malam. 
Nampak tikus besar kucing. Err, seram. Lagi satu,
Water source kat sini payah betul nak ambil. 
2 kali aku nak turun, 2 kali aku give up. 
Jauh gila nak turun bawah. Aku fikir habis energy aku 
saja kalau macam ni. Masa nie mental aku tak kuat dah kot. 
Huhu. Ade group Kuala- Kuala jugak kat situ. Tapi dorang sampai
 lambat sikit dari kamiorang.9 orang, 3 guider. Ada 3 gadis. 
Dari OGKL tak silap aku. Power ar dorang. Bilalah aku nak buat
 Kuala – Kuala pula. =). Malam nielah berkenalan dengan Abg Peja.
 Haha. Atas gunung die femes dengan panggilan Mat Besi. 
Best ar dapat guider sporting macam dia. 
Malam tidur berhimpit bawah fly 10 orang.. 
Aduhh, sempit tak ingat lah sebab tempat kecik. 
Aku,Kak Mokja and Kak Pah dah menggelongsor ke bawah.
 Tersedar sikit naik ke atas semula. Redha ajela. Haha.

HARI KEEMPAT : Pangkin –Teku – Puteh

Hari nie akan melintas 8 buah sungai. 
Hari nie condition aku tak baik. Tibe2 senggugut menyerang.
 Dinasihatkan kepada wanita2 kalau nak naik gunung check
 tarikh period korang dulu. Serius. Kalau tak,merangkak la 
korang. Nak tak nak kena jalan kalau tak jadual berubah. 
Nasib baik guider jadi sweeper hari nie,kalau tak laju semacam
 saja die berjalan. First stop dekat Teku. Sebelum sampai Teku,
 banyak lah cerita Abg Peja keluarkan.  Huhu. Nak jadi 
guider kena masuk kursus,ada borang dia. Dan macam2 lagi. 
Hati aku nie macam minat juga nak jadi guider Tahan one day.
 Tapi wallahualam. Kalau bakal husband aku tak bagi? Haa. Tutttt!!
Sambung balik cerita. XD
Kami dapat minum air teh sarsi. Sedap! Guider tunjuk
 pokok sarsi tu. Macam pokok biasa saja, ambil kulit dia and
 rebus dengan air teh. Memang terbaik ar. Lepas nie, korang
 jangan lupa mencuba tahu teh sarsi tu. Hilang segala lelah.
Sampai Teku lebih kurang 3 petang,kami terpaksa laju skit
 kalau tak meredah sungai dalam gelap la jawabnya. 
Mase nie aku baru tahu,aku takut AIR!! Air pun aku 
takot? Haha. Ingat2 balik memang kelakar. Pening tak
 hengat la mase nak cross sungai pertama tu. Nak nangis 
pun ade. Kenapa nampak air saja aku nak pitam.  
Sungai ke 7 dan ke 8 kami terpaksa redah dalam gelap. 
Sebab masa tu dah jam 8 mlm. Kalau org lain paras
 pinggang,aku sorang sajalah paras dada. =.= Tak best
 jadi orang pendek nie. Hihi.
Sampai Puteh,pasang fly, kami sedia untuk masak. 
Tak lalu nak makan. Makan sikit aje. Abg chor 
dah pewai da. Lutut dia ada problem sikit tapi
 semangat dia memang power ar. Haa! Terlupa nak cerita! 
Tiap2 malam kami ade game khusus. Jejaka2 akan lawan
 makan kuaci. Dalam hutan nie baru aku tahu ade game 
makan kuaci. Siap dapat tips lagi macam mana nak makan 
kuaci dengan laju. Haha. Aku dan 2 orang lagi wanita2 
memasak,dorang makan kuaci. Kiranya malam kamiorang
 akan bersuka ria. Sebab tu aku cakap trip nie best
 sebab semua sekepala.XD. pukul 12, selamat malam.

HARI KELIMA : Puteh – Melantai

Aku didera. Haha. Hari nie condition aku da ok.
 Senggugut ada lagi skit2 tapi layan lah kau senggugut.
 Aku ada misi untuk dihabiskan. Huhu. 
Aku dikerah untuk mengejar guider.
 Kami start trekking pukul 10 pagi .Dah la trek banyak 
pokok tumbang. Haa, tak lupa lalu trek yag Abg Fendi
 jatuh tahun lepas. Hehe. Selincah- lincah Abg Fendi tu
 pun boleh jatuh. Memang kelakar. Sampai 4.40 petang.
 Gila tak? Yang lain2 sampai 5.30. Aku,Abg Chor,Afiq and 
Abg Buntar with guider jadi group pertame sampai.
 Memang kena dera. Kami rest 2 kali saja. Rest pertama kat Kem Tengah.
 Makan tengahari kat situ. Kalau sampai kat Kem Tengah nie 
jangan lupa cuba air mineralnya. Sangat sedap. Percayalah. 
Tapi elakkan tidur di kem ini sebab agak keras tempatnya.
 After 1 hour trekking,rest 5 minit.Then terus ke Melantai. 
Memang gila ah. Aku muntah lepas sampai. Ahha. Tapi santai. 

Malam kami makan, tapi aku memang tak lalu nak makan.
 Kena dera kan? Haha. Malam nie xtvt dorang main kad 
and makan kuaci. 
Tambah 1 lagi aktiviti wajib. Mengenakan wanita2. A
ku, Kak Pah and Kak Mokja dah lali da. Dah 4 malam dah
 kena macam tu. Dah biasa. Haha. Tapi malam nie shiott daripada biasa!!
Ceritanya .. ..
Masa trekking ke Kem Melantai ada 1 kayu itu bentuk dia
 macam penis lelaki. Ei!!!!!!!!!!!!!!!! Aku nak tulis nie pun loya. 
Haha. Bodoh betul siapa yang buat art dalam hutan tu. 
Aku terpegang benda tu. Tu kerja Abg Peja la tu saja suruh aku pegang batang tu. Haha. Aku mana tahu benda tu apa mula2. Malu sangat2!!
 Masa tu aku dengan lelaki2 saja. Kak Mokja and Kak Pah kat belakang lagi. 
Huhu. Gelak tak hengat dunia ar dorang. 
Malam tu memang dorang asyik ulang benda yang sama ar.
 Kalau korang naik Tahan nanti,korang tanya la guider korang,cari kayu tu
. Haha. Dah2. Tidur.

HARI KE ENAM : Melantai – Kuala Tahan

Hari last. Sedih. Hati memang nak keluar sangat dari hutan 
nie tapi tak nak berpisah dengan dorang. =(
Hari nie gerak lambat. Pukul 11 pagi baru kami bergerak. 
Kaki nie memang laju saja melangkah. Huhu. 
Aku berlari2 dah tapi tiba2! Kaki melecet aku pecah!
 Gila sakit tak hingat ar. Elok2 duk depan,
 aku jadi orang last. Huhuhuhu. Sakit nak nangis. 
Nasib baik guider sudi jadi sweeper lagi hari nie.Haha.
 Kaki kena pacat pulak. Redha ajelah. Huhu. Tapi lepas
 jambatan ke 3,aku rase 
kaki aku nie aku dah ok. Aku berlari dengan Abg Peja. 
Haha. Jadilah orang pertama sampai di Kuala Tahan. 
Tengok sign board, dari Kuala Tahan naik Gunung Tahan,
 55km.Pergh. Jauh tu. Berakhirlah trip aku kali nie.
 Yang lain2 sampai 5-8 minit lepas tu . Alhamdulillah. 
Berjaya jugak misi aku kali nie. Aku dah buktikan pada diri aku sendiri. 
NEVER SAY DIE BEFORE YOU TRY. InsyaAllah kalau korang
 ada semangat,korang pasti dapat apa yang korang hajatkan. 
Jangan ikut cakap orang,kalau korang rasa diri korang boleh, 
go on. Pesanan untuk diri dan semua. Kami tidur di Agoh 
Chalet malam nie. Berjalan2 menikmati Kuala Tahan.
 Kereta Abg Khairul rosak .
Dia dari KL nak ambil kami semua tapi terpaksa tunggu esok. 
Makan percuma malam nie. Huhu. (^^)

HARI KETUJUH : MELEPAK DI RUMAH KAK PAH =)

Tiada dalam tentative formal tapi dalam tentative kami ada. 
Huhu. Aku paksa Abg Peja ikut. Yang pergi 10 orang. 
Abg Buntar dah balik malam tu. Yang ikut ke rumah Abg
 Syeikh and Kak Pah : Abg Chor, Abg Shoqi,Fahmi , Afiq,
 Aku,Abg Peja ,Abg Apek and Kak Mokja. Kami masak sama2.
 Main game dengan Fahmi. Siapa dapat buang ekor tauge
 dengan cepat, dia menang. Haha. Akulah menang. 
Aku try makan ikan patin dan tilapia. Huhu. Tapi sikit ajela. 
Huhu. Petang masak kuih koci pulak. Fahmi and Afiq tunjuk
 skill balut koci. Aku? Failed! Haha. Tapi jadilah jugak. Kui3.
 Petang dorang blik. Abg Peja balik naik keretapi pukul 2.30 pagi,
yang tinggal rumah Kak Pah, Aku and Abg Shoqi sajalah. 
Belajar tentang keretapi. Haha. Tak pernah lagi naik keretapi.
 Monorel and lrt pernahla. Hihi. The end of my journey.
 Esok aku akan pulang ke Jengka. Sebelum ke Jengka, 
kami ke Gunung Senyum sekejap.





Pengajaran/pengalaman dari trip nie :
Be prepare. Dare to be strong. Believe in yourself.
Gonna miss everyone. Jumpa lagi the next trip.
 Dorang akan ke Chemerong pulak 4,5,6 hb nie tapi aku tak rasanya.
 Berehat dulu. Kumpul duit. Huhu. Thanks semua.
Mostly to Abg Fendi, Abg Amer and Abg Peja because trust on me.
 Thanks juga kepada semua kerana menjaga saya. 
Sayang korang semua. <3 <3

minta maaf gambar berterabur. layan lah ea.


Subhanallah. view dari botak



kah-kah. pelakon semuanya.



nie last day lah. hari ke 7. pagi.



on the way turun ke Gedung



MBP + Penyamun











sejuk. alhamdulillah sampai.









chort and the geng



see you all lagi.