Pages

Monday, 22 April 2013

Dua pelajar UMP mati lemas

Assalamualaikum. w.b.t. Mengucap panjang aku. Rupanya kami tidak pergi  ada hikmah. Sepatutnya minggu ini kami akan ke Berkelah Waterfalls juga minggu ini tapi alhamdulillah dibatalkan. Inilah yang berlaku.
Sumber dari : Utusan Online. Baru semalam. 21/4/2013 kejadian ini. Innalillah.


KUANTAN 21 April - Kegembiraan tiga pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) menghabiskan cuti hujung minggu bersama-sama berakhir dengan tragedi selepas dua daripada mereka mati lemas di Pusat Rekreasi Air Terjun Berkelah di Maran petang ini.
Mangsa ialah Amir Fahmi Othman dari Pulau Pinang dan Mohd. Kamal Ismail dari Pasir Gudang, Johor, yang kedua-duanya berusia 20 tahun.
Menurut Pegawai Perhubungan Awam Bomba dan Penyelamat negeri, Anuar Hassan berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu pada pukul 1.09 petang.
Katanya, sebanyak enam anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Taman Tas di sini dikejarkan bagi menjalankan operasi menyelamat dengan dibantu Unit Penyelam dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuantan.
"Kedua-dua mangsa ditemui di lokasi kejadian pada pukul 6.05 petang. Salah seorang mangsa yang juga rakan mereka dipercayai trauma akibat kejadian itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Menurut beliau, kedua-dua mayat tersebut telah dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTTA) di sini untuk bedah siasat manakala rakannya yang trauma juga dihantar ke hospital sama bagi rawatan lanjut.
Katanya, kes tersebut telah diserahkan kepada polis bagi menjalankan siasatan.


© Utusan Melayu (M) Bhd 

Berkelah Waterfalls Third Edition 2013


Assalamualaikum w.b.t . Haa. Semua tengah tunggu entri terbaru dari Cik EmptyBlank kan? Ok. Entri semasa cuti mid-sem hari tu kena hold lagi. Hihihi. Nak keluarkan entri ni dulu. Selamat membaca. =)
BERKELAH WATERFALLS THIRD EDITION WITH POLITEKNIK KOTA MELAKA
TARIKH = 30-31/3/2013
TEMPAT = HUTAN LIPUR BERKELAH, GAMBANG, PAHANG.
LINE UP = Guider : Alia Farhana,Ridzuan Zulkili, Tarmizi Azily, Zubir, Mialiana dan Hafizi Zubel. Peserta : 20 orang. 6 orang perempuan dan 14 lelaki.
Okay. Heee. Trip kali ni mereka tidak main tali tapi sekadar melawat sampai kolam 7. Sila baca log dulu okay.
Sabtu 30/3/2013
1.30 a.m : Bergerak dari Melaka. Mia and Komeng satu kereta. Aku,Wan,Zubir dengan Tarmizi     satu kereta. Tarmizi drive dulu untuk perjalanan pergi ni.
3.30 a.m : Sampai dekat Perhentian Muadzam. Makan. Minum. Pagi-pagi buta kan.
5.30 a.m : Lebih kurang lah. Sampai dekat Masjid Kampung Gelugor. Waa. Dah lama tak pergi sini. Last trip aku ke Berkelah ni tahun lepas. Nak dekat setahun juga. Ni tempat aku kenal gunung. =)
6.00 a.m : Bangun solat Subuh. Aku je yang tak tidur.
7.10 a.m : Waktu Syuruk. Ni pakat-pakat lah dorang tahu kan . Aku lupa siapa yang bagitahu. Haha. Terbaik bak ang.
8.00 a.m : Gerak ke Starting point. Briefing and warm up dekat sana.
8.50 a.m : Start warming up dan briefing. First target kolam 3. Situ campsite besar sikit.
9.20 a.m : Tetiba sampai di Kolam 1. Haha. Plan awal taknak lalu sini tapi disebabkan guide tak jumpa jalan pintas. Haha. Guide. Guide muda lagi kan. Siapa?? Haha. Entahlah~~~ Lalala.
10.10 a.m : Sampai kolam 3. Campsite. Kat sini jumpa 3 family. Bawa anak-anak datang sini. Memang hikers original juga. Patutlah boleh bawa anak-anak. Hee. Aku nak bawa anak aku nanti ke sini juga. Masa dorang kecil-kecillah kena ajar. Amin. InsyaAllah.
2.00 p.m : Kolam 7. Kolam 7. Tiruk. Tiruk. Gerak. Gerak. Tapi akan singgah kolam 5 dulu.
2.30 p.m : Sampai kolam 5. Laju juga dorang nie. Asyik mencucuk Zubir je. Haha. Good. Semangat tu yang penting. Okay. Tiruklah puas-puas. Okay. Aku masih takut nak lompat rupanya. Aishh. Sesiapa pandai tolong ajar aku hilangkan gayat aku. Huu. Sedih. Tapi aku tetap lompat. Mampu sekali aje.
3.40 p.m : Baru nak gerak ke kolam 7. Huhu.
4.15 p.m : Sampai kolam 7. Memang dorang ni laju lah. Okay. Dipersilakan tiruk dan berendam dalam air ye. Saya mahu kering kali ni. Zubir,Tarmizi, Wan dan Komeng dah tiruk awal-awal. Teringin. =( Tapi aishh.Dengan membayangkan saja, heart rate aku dah naik. Takpalah, satu hari nanti. =)
4.50 p.m : Alahh. Dapat sekejap sahaja disini, sebab hujan dah turun. Okay. Jum shoot ke kolam 3 semula.
5.30 p.m :Sampai kolam 3. Get ready untuk masak makan malam. Zubir pergi mengail. Demi mencari rezeki untuk keluarga yang ditinggalkan sebentar. Haha. Dapat lah tengas around 8 ekor. Sedap.
9.00 p.m : Jum makan!
Ahad 31/3/2013
7.30 a.m : Sarapan disediakan. Lena tak tidur? Aku seperti biasa. Sentiasa terjaga waktu malam. So, tak lena sangatlah.
9.00 a.m : Mandi-manda di kolam 3.
11.15 a.m : Hah! Baru nak turun. Matahari dah mencanak atas kepala. Haaa. Ngeri. Ngeri. Kuku kaki terlanggar batu,so berdarah. Taknak bagi budak-budak Nampak, laju-laju aku ke kolam 2 untuk basuh kuku. Haha. Dorang pun follow laju la. Telur busuk pecah dalam beg Zubir. Kahkahkah. Speechless. Daebak!! :D
12.30 p.m : Sampai kat jambatan runtuh. Tunggu powil disini. Encik Jepun sila cepat sikit. Panas ni.
12.45 p.m : Yes! Abang Jepun dah sampai. Bye-bye Berkelah.
1.15 p.m : Minum-minum di gerai sebelah masjid. Bersiap untuk pulang.
3.00 p.m : Jum ke Teluk Cempedak. Dah lama tak pergi sini. Cantik! Lagi cantik dari last aku pergi dulu.
6.45 p.m : Jum pulang Melaka. Zubir drive. Tarmizi tidur. Wan pun tidur. Makanya aku sebagai co-pilot kena bising untuk elak Zubir tidur semasa memandu. Kereta Mia dengan Komeng pun, Mia pun tak boleh tidur. Masing-masing dah penat kan. So. Mari berborak.
12.00 a.m : Sampai Melaka. Thanks semua.
p/s : Sebutan Berkelah sebenar bukan e = enak, tapi e = emak. Okay. Sebut semula. Berkelah~ Layanlah gambar-gambar sikit.








Friday, 19 April 2013

Jum Belajar Bahasa Sabah


Assalamualaikum. Ni Cik EmptyBlank dapat dari satu blog tu. Jum try!
--> Gerenti urang Sabah, if u say and understand these words....

1) Tuuuna / saaaana - points with the lips - (there-at a distance)

2) limpas (to pass/walk by - Maaf, saya limpas dulu? Excuse me, can I passby?

3) palui (stupid, duh! )

4) tapuk (to hide )

5) bida (ugly)

6) bubut (as in proper malay- "kejar", to chase)

7) sakai (ignorant, uncivilized, "hoosier")

8) andang-andang (that's how it is)

9) sapak (kasi campur/gaul -- utk masakan-to mix as in cooking)

10) inda/indada/tia (short form of "tidak" - not, no)

11) wicin (another brand of msg as in "aji-no- moto" - a seasoning or food enhancer)

12) talampau (proper malay - "terlampau"- too much)

13) takajut (proper malay - "terkejut" - shocked, startled)

14) siaurang (proper malay -"kami"/ "saya-orang" - us, we)

15) ngam-ngam (proper malay "kebetulan" - exact, at that time)

16) mangkali (proper malay "barangkali" - maybe, perhaps)

17) kamarin (proper malay "kelmarin" - yesterday)

18) kanapa (proper malay "kenapa" - why)

19) gia (__expression - "is it?")

20) bah (__expression - "ok!")

21) ah? (question, "Apa?" What?)


22) kici/kicil (proper malay "kecil" - small)

23) basar (proper malay "besar" - big, huge)

24) siok (__expression/description, proper malay "seronok" - enjoyable,great, etc-)

25) urang ("orang" - people; sometimes used "diaurang" "kamurang" "kitaurang"- them, they)

26) karing ("kering" - dry)

27) umban ("humban, lempar" - throw)

28) kana ("kena"- got ie--"kena umban" --got thrown)

29) padih ("pedih" - as in "Mata saya padih/pedih!" - My eyes stings, painful)

30) numbur ("nombor" - number)

31) gali ("geli" as in squeemish about something, or "gali"--gali lubang - as Dig a hole.)

32) dorang ("dia orang/diurang" - them, they - Dorang pigi tamu. They went to the market.)

33) panat ("penat" - tired)

34) katawa ("ketawa" - laugh, laughing)

35) lanjang (a.k.a. "periuk /belanga " - pots/pans)

36) putung ("potong" - cut, slice)

37) Buduh ("bodoh" - stupid)

38) tongo/bongo ("stupido" - same as above )

39) kabaru-baruan ("kebaru-baruan"- new to something)

40) giuk (proper malay "ulat"- worm)

41) sisip - to squeeze

42) Sikui (Tembikai - watermelon)

43) Santut (Underwear)

44) celana/salana (Seluar) gipit (to grip...)

45) kanapatan/kadapatan (caught red handed.. or as the malays in kl say..'kantoi')

46) kebangkalan (choked while eating.. proper malay = 'tersedak')

47) ketulahan (bad karma)

48) bahai (plastic bag)

49) uinnaaa! (used to express various feelings, mostly when surprised..)

50) ging (derived from the word gang.. means kawan/member)

51) Tontolou = Mr. Willie

52) Pantat = Butt<---tp di semenanjung,lain tuh kan? eee... ya ba pula..Di sabah .. belakang .. tapi di semenanjung di Depan pulak .. silap .. LOL

53) Cula = Coke or Coca-cola...lol

54) Torrrrrbaik = The Best...lol

55) Bikin panas = feeling angry...HHAH - HOt kununlah..

56) Tembirang = Don't lie.. (eg. Jangan kau tembirang)

57) Sabak ---- means baru ko tau... in english = I TOLD U...

58) Kotoh ---- Means as same like Sabak...

59) Lakas = Lekas/Cepat (Faster)

60) Bobot = Vagina

61) Balabak = Scrotum

62) Kalatiak = Ketiak (Armpit)

63) Duiiii dogo! = My goodness!! / Oh my!!

64) Seluar Katak - underwear

65) siring siring - side / on the side

66) taapun - a phrase used when unable to get the things desired

67) Tuduh - a gesture to touch the food offered but you politely decline.

68) palis palis - touch wood

69) tachut - our version of touch wood

70) gostan - reverse

71) gohed - forward

72) ayuk - swinging movement of the arm in the marble game. can also mean to masturbate

73) taiih - shit / feaces / or just a curse word

74) kogutan - hangover

75) Sepuluh Tiga (10-3) - RM10 for three cans of beer (well in those days lah)

76) Muhau (Mulau) - crazy

77) takana - hit (BM is terkena)

78) tekuis - same like like takana

79) kapayas / tapayas - papaya

80) api api - kota kinabalu

81) (sia) bilang - said

82) skijap - soon / in a short while / later

83) tinguk - (tengok) to look

84) hari satu - monday

85) hari dua - tuesday

86) hari tiga - wednesday

87) hari ampat - thursday

88) hari lima - friday

89) hari anam - saturday

90) SOT - crazy (like me)

91) thai lingong - worse than buduh

92) karan – electricity

93) Lusir – run

94) Main roundess – a kind of baseball or cricket game

95) Bananang –Swim

96) Lampung – light bulb

97) Babal – idiot

98) Alun-alun – road

99) Sikul – school

100) Umbak - Wave

101) Aramaitee(latest additon) – direct translation – huge gathering (localized meaning – drinlking session

102) Lugai lugai (sia nampak si anu lugai lugai di balai raya sana).... aimless or directionless

103 tiru - kalu pasal main billiad, si anu bukan main lagi tiru.....very sharp 

last last suba kaurang tarai... kalau ngam, gerenti lah tu ...

Sumua ni tiakana ajar di sikul .

Though I can say, with Malaysianisationm the above masam suda mau ilang suda...
Memang dari kecil aku suka Sabah,Suka orang Sabah.Suka cerita pasal Sabah. =)




aisbuk - peti sejuk
akun - menyerah, setuju, mengaku
ampai,taruk - letak
ampai-ampai - pengsan, hilang kesedaran
ampus - lelah, asma
amput - bersetubuh/berzina
antam - pukul
bantut, pundan - pondan/mak nyah/bapok
bangas - basi
bengali - orang bangladesh
berusil/burusil(jarang digunakan) - "berlari"(tetapi kebanyakan orang sabah mengunakan perkataan yang betul untuk berlari)
bertagar - berkarat
bida - buruk
bilang - cakap, berkata (Siapa bilang? - siapa cakap?)
biut - senget, sesuatu yang tidak lurus
bos, bus - bapa ('bos' digunakan secara meluas sebagai panggilan, contohnya: 'Hello bos' bermaksud 'Hello kawan/encik, saudara')
bubut - kejar
buyung, borot, tontolou(bahasa kadazandusun) - burung (alat kelamin lelaki, zakar)
budu - bodoh
busung - tulah/ketulahan
buyuk - tipu (digunakan apabila seseorang bermain permainan secara menipu) contoh : buyuk bah ko ni! - main tipu lah awak ni!
celana@selana - seluar
celana katak@selana katak - seluar dalam
cewek - awek, teman wanita
cincai - tidak teratur/sambil lewa Jangan ko cincai bah buat kerja!
cuik - pinggan kecil
diorang/dorang/durang - mereka
epol - epal
garit - calar
gerobak - kereta sorong
hambat - pukul
itu hari, tu hari - hari kelmarin dulu
jap - tumbukan
jamban (jarang digunakan) - tandas
jambu - jelita
jangkar - sauh kapal
jepit - kepit, sepit
jerak - serik
kepayas - buah betik
karabau, krebau - kerbau
karan - elektrik - mati karan = blackout, terputus bekalan elektrik
kasi - beri
kasi tau - beritahu
kenapatan/ketahuan - diketahui orang (perbuatan/kelakuan/perangai)
kemarin - semalam
kemarin dulu - kelmarin, kelmarin dulu (dialek Pantai Timur)
kencang, panas - marah

keroyok - pukul ramai-ramai
kumatus - tomato
lilipan - lipan
limpang - baring
limpas - lepas (masa), lalu, atau lintas (seberang), tumpang lalu
lugai-lugai - tak tentu arah
mengkali - barangkali
mama - ibu (biasa digunakan)
mem, meh - ibu
mengancak - "onani"
miring - "senget"
endak/indak - tidak
ngam - sesuai , muat
ngam-ngam(1) - cukup-cukup
ngam-ngam(2) - kebetulan
panci(jarang digunakan) - periuk
palui - bodoh
pancut/poncit - pancit
pantat - punggung/bontot
pandai - tahu contoh : ko pandai main gitar kah? - Awak tahu bermain gitar kah?
ping - minuman sejuk ditambah ais
piring - pinggan
pistak - seluar dalam
pukitai - pukimak
pukindet, pukimbet - sial, jahanam
rambat - jala
sandi - "teruk"
sapi - lembu
semalam - malam tadi
semberana - diseksa/cuai
sia - saya, dia (bahasa suluk)
sigup, rukuk - rokok
sikang(jarang digunakan) - sudu
sikul/skula - sekolah
silaka/cilaka - celaka
simpan - letak. Contoh: Ambil barang itu simpan sini (=letak di sini)
siring - tepi
siuk/siok - syok (bahasa percakapan), seronok
sungkai - buka puasa
tinguk - lihat, tengok
toples - bekas Tupperware
uina - Digunakan apabila marah pada seseorang (contoh: uina! bagus-bagus ko sana ar!)
[sunting]


Cuti Mid Sem Tahun 2 Sem 2 2013

Assalamualaikum. Nantikan kemunculan entri tentang aktiviti aku semasa cuti yang lepas. Nantikan ok! Ni gambar pre-entri. =)
bersama mereka! =) <3 wink2~

Trans Titiwangsa Version 2


Maklumat Trans Banjaran Titiwangsa Version 2.

Assalamualaikum w.b.t. Kali ni Cik Emptyblank cerita pasal gunung okay.

Permulaan Trek : Blue Valley Damn (Kaki gunung Yong Belar)
Jangka Masa Trekking : 8 Hari 7 Malam
Trail : Blue Valley Damn – Tudung Periuk – Kasut – Puncak Yong Belar – Kuali – H2o – Junction – Cerek – Simpang Korbu Gayung – Puncak Korbu – Simpang Korbu Gayong – Puncak Gayong – Simpang Korbu Gayong – Cerek – Junction – DGU – Kacang – Kambing – Puncak Tok Nenek – Kambing – Kayong – Lopak – Bubu V2 – Simpang Yong Yap – Puncak Yongyap – Last Water point Berhid – Puncak Bongsai – Puncak Berhid – Puncak Bongsai – Last Water Point Berhid – Puncak Yong Yap – Simpang Yong Yap – Balak Pecah – Sungai Y – Agas – Simpang Tok Nenek Yong Yap – Pondok – 1st crossing sungai Yong Yap – Kg Orang Asli Rengil – Sungai Rengil.
Puncak Gunung yang ditawan : Yong Belar (G7) – Junction – Korbu (G7) – Gayong (G7) – View – Kambing – Tok Nenek – Kayong – Bubu V2 – Yong Yap (G7) – Bongsai – Berhid.