Pages

Monday, 3 March 2014

frozen cheese cake.



bahan2 nya.
loyang 8 "- lapik dengan aluminium foil.
3 bungkus biskut saltcheese.
500 gm philadelphia cream cheese.
3/4 tin susu pekat manis.
susu cair secukup nya.

cara2 nya.
pukul cream cheese dengan susu pekat hingga sebati.
masuk kan susu cair - agak2 ya - jangan pekat atau cair sangat.
susun biskut ke dalam loyang - tuang ceam cheese sikit2 rata kan.
kemudian susun lagi biskut - ulang proses yang sama hingga habis.
yang last sekali cream cheese- beku kan dalam peti ais - semalaman.
bolih letak ape2 jem - ikut citarasa masing2. 

1setengah cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
3 biji telur
* 1 cawan gula
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan minyak masak
* 1 cawan susu cair
* stgah cawan susu pekat

Topping:
- Stgah cawan serbuk koko
- Sdkit susu pekat & cair

Cara2:
1. Campur & Ayak tepung gandum, soda & baking powder (ketepikan)
2. Campur semua bahan bertanda * dalam periuk, kemudian masak guna api sederhana. Kacau sentiasa sehingga semuanya sebati. Padam api, sejukkan sebentar.
3. Sementara menunggu suam, pukul telur sehingga kembang.
4. Masukkan campuran yg dimasak tadi kedalam telur. Kacau perlahan.
5. Akhir sekali, masukkan tepung yg diayak sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.
6. Masukkan kek ke dalam acuan kegemaran @ ke dalam loyang 8" yang telah digris guna mentega @ minyak. Kukus kek dalam periuk yg telah dipanaskan. Kukus dlm 50 - 60 minit. *jika guna acuan kecil, kek
masak dlm 15 minit.
7. Cara buat topping, masukkan smua bahan & masak guna api perlahan. Kacau sentiasa. *anggaran mengikut kepekatan & selera anda.

** curah topping tsbut ketika kek sudah sejuk 

No comments:

Post a Comment