Pages

Wednesday, 5 March 2014

Pengalaman

Assalamualaikum. Salam APRIL semua. Hari nie 5hb 3 sudah. Dan dah 3 minggu aku masuk kuliah. Wah, cepat sangat masa berlalu nie. Dan agak lama aku tak post entri dalam blog nie.

Fokus utama kita hari nie tentang PENGALAMAN. Banyak nak cerita kalau bab pengalaman nie. Tapi paling penting rasanya, PENGALAMAN PUTUS TUNANG. Bukan nak bangga sebab putus tunang, bukan nak meroyan lagi, bukan bukan. Bukan sebab tu, Cuma harap entri nie boleh buka lah mata pembaca-pembaca ( macam ada je orang baca blog aku nie?? Hik3) Sebab kalau korang rasa korang sedih sangat, ada orang lagi sedih dari korang. Aku rasa aku sedih, malang dari orang lain tapi rupanya ada orang lagi teruk dari aku sebab aku pun belajar dari pengalaman orang lain.

1. SEDIH
Rasanya orang gila kot kalau putus tunang tu rasa happy, tapi kalau rasa gembira tu mesti ada sebab kot ( kalau tunang paksa tu mungkin happy). Mihmihmih. Walaupun aku yang minta putus, atas desakan pihak-pihak yang JAHAT . Tapi sedih sebab pihak lelaki tak mempertahankan juga ikatan nie. Sedih tapi mungkin ALLAH dah tulis sesuatu yang lebih baik untuk aku. InsyaAllah.

2. GEMBIRA
Akulah orang gila tu agaknya! PUTUS tapi gembira? Jujur aku gembira sebab aku dapat kenal perangai sebenar dia. Gembira sebab aku berjaya tutup mulut orang yang nak aku putus sangat tu. Aku pun sebenarnya bersyukur, mereka macam tu mungkin sebab mereka sayang aku. Terima kasihla. Aku takkan simpan dendam. Cuma aku tak boleh lupa kata-kata yang mereka ucap. :) Aku maafkan tapi aku takkan lupa. Itu saja.

3. HIDUP MESTI DITERUSKAN
Aku kena belajar matangkan diri aku. Life goes on. Sekarang aku pun dah ada orang baru. Aku putus dengan dia bukan sebab orang ketiga. Sumpah. Masa aku tunang dengan dia, aku dah tetapkan hati aku, aku kena sayang dia seorang je tapi Allah tunjuk.  Even sekarang , fikir-fikir balik, aku juga yang terlalu bodoh, tapi aku tak menyesal dengan keputusan aku.

Apa pengalaman korang pula? Kesimpulannya, aku dah 5 bulan putus tunang, baru 5 bulan jerk! Perit , pahit tapi telan saja. Memang tergannggu. Aku kena repeat paper sebab masalah nie. Jiwa aku kosong. Tapi Allah kan ada? Aku selalu lupa Allah, tapi Allah takkan lupa hambaNya. Ingat tu. Pintu keampunan sentiasa Allah buka. Tunggu kita nak masuk atau tidak je.

Teringin travel around the world! Teringin bawa mak abah travel sama-sama. Kahwin? Aku harap aku takkan fikir tentang hal itu buat masa sekarang. Aku nak kerja dan jalan puas-puas dulu. SERIK UNTUK BERCINTA? TIDAK . Heee


berakhir sudah 



16 comments:

  1. Hmm.. Tatau cane boleh tergoogle blog ni. Pengalaman putus tunang? Yes ada. Cerita? Takde org ketiga gak. N part plg sedey bila masalah jadi malam lpas ktorg tunang tgh aritu. Ade org kol n cerita buruk psl sy. Katanya lah. Tatau sampai skan btul ke tak. Tp sejak lpas tunang sampai skan tak penah dia na jumpa n bincang. Dia ckp na putus alasan dia.. Na kawen cane kalau blum kawen dah ade org kol cerita buruk pasal bakal wife. Terbaik. Memula mmg sedey. Tp Alhamdulillah, parents family, siblings, relatives bg nasihat.. Kalau dugaan ni pun takleh handle klu lpas kawen mst lagi truk takleh terima. Mmg agak meroyan. Sb tak dpt na settle cara baik, dia hilang diam camtu je. Msg tak reply, kol tak angkat. Sedangkan plan na kawen 4bulan lpas tunang. Masuk hari ni. Tgl less then a month sepatutnya kawen. Tp masih diam membisu. Kami pun tak putus family-family. Sb tanak my parents ngan parents dia gado sb parents dia tak salah pape. N sy pun Alhamdulillah, terpanggil pegi umrah bulan lpas. Duit kawen dah guna utk umrah. Alhamdulillah puas hati. Awk na travel kan.. Pegi la umrah. Tempat terbaik na mulakan semuanya.. Sebelum pegi tempat lain. Now sy kerja dgn sibuknya. Asal ada free time, buat OT. So cam oke la. Sebuk kan diri. Utk pk berkahwin? Bukan utk tahun ni. Sb sgt kecewa. Bukan kecewa tak dpt kawen ng dia. Tp kecewa rasa tertipu. Buat persiapan tunang bukan keje yg senang kot. Ishh.. Tp apa patut buat. Just sabar, dan sabar. Allah sentiasa bersama org yg sabar. Janji Allah itu pasti. Mungkin dia atau kita ni oke. Cuma tak sesuai bersama. Dia ada org yg lebey baik utk dia. Sy pun ada org yg baik utk sy. Bersangka baik dengan Allah. Segala ujian Allah utk mendekatkan diri kita dengan Allah. Wallahualam.. :-)

    ReplyDelete
  2. terima kasih awak. baru perasan mesej awak.. hihi.. *ketuk dahi sendiri. now, almost 3 month lepas saya tulis entri nie. alhamdulillah, ok dah skrg. cuma kdg2 terkilan tp fikir2 ade hikmahnya. umrah! yup, insyaAllah,, mmg ade dlm planning, kena kumpul duit sikit-sikit. doakan saya ok. :)

    ReplyDelete
  3. nice entry. :D

    ReplyDelete
  4. saye baru terbace entry nie . saye baru 2bulan putus tunang . lelaki yg mintak . ohh mmg serious agak meroyan lar .. 2tahun tunang tapi akhirnye berpisah .. tak makan , tak minum .. lpas seminggu da okeyh sikit, dy dtg balek kol msg, dgn kebodohan yg ad trime balek tanpe pngetahuan femly sye . sbb femly sye tak suke dy lpas-ii ptus tunang . then, 3 hari lepas dy tinggalkan sye mcam tu jer tak ckap ap-ii.. bile tanye nak restu femly .. yer nak restu femly tapi kneape bru skang ? sedeh sgt, ase mcam diperbodohkan .. 2 kali kne tggl org yg same .. last-ii dpat tau dy da ad yg laen ponn .. T_T tapi skang da okeyh .. hati sado .. heheh .. kwan-ii femly .. adek bradek bnyak bgi skongan .. wlau sikit-ii ad jugak ingat .. mungkin ad uyg lebeh baik dari sye . in shaa allah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa... 2 tahun. hurm.. kuatnya... ^^ chaiyok!! sado lebih ni.. haha. ok.. kite follow blog awk...

      Delete
  5. sila lar singgah blog saye .. :))

    ReplyDelete
  6. sy berkawan dgn die hampir 2 tahun. selepas tu ktorg pn bertunang. skrg ni baru nk masuk 2 bulan bertunang. ade sedikit salah faham dan si die mintak putus. sy xsalah kan die. mungkin juga salah sy sbb masih xfaham lagi perangai n kerenah die. keluarga si die x menyokong tindakan anak die tu utk putuskan pertunangan ni. tapi terpaksa akur sbb yg nak kawen nnt anak dorg. cume keluarga sebelah sy ni msih lagi xtau dan sy pn xtau mcmne nak bgtau family sy skrg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm. lebih baik bagitahu la. sebab untuk masa depan awak juga. hey, kumbang bukan sekor..

      Delete
  7. Nice entry sis.

    ReplyDelete
  8. Sy kenal dia sjk duniversiti, jrg sembang dan berkawan biase. Slps hbes uni, dia propose pd sy dan kami brkwn baik (kpl) slme sthun. Ade mse kami baik ade mse kami brgduh bsr sbb prkare remeh dan stiap kali brgduh, sy je yg wajib mntak maaf wlupon dia yg slh scre logiknye. kmudian dia ajk brtunang. Brgduh baik brgduh baik ttp brulang. Sy brbelah bgi, sy kecewa sbb org yg sy inginkn sgt xthu ape yg yg sy lalui (sy xprnh luahkn pun syg sy pd dia). sy terime brtunang dgn dia. Sy kecewa dgn diri sy. Smpi skrg sy xpsti parents sy brkenankn tunang sy tu atau x. Sy tkut diorg setuju sbb sy stuju trime dia. Cara hdup dia, kwn2 dia semua brbeza dgn cara hdup sy, walaupun dia sdrhne. Sy inginkn org yg sy inginkn itu brsme sy. Sy tkut sy xbhgie dgn tunang sy tu apbla kmi brkahwin kelak. Dan mngkin sy akn seksa diri sy utk cintakn tunang sy itu kelak. Org yg inginkn sy itu dah bole trime sy, tp dia xmmakse. Dia xmahu sy n tunang sy kecewa. Ape yg prlu sy lakukan? Tlgla sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. better late than never. bertunang kan proses berkenalan. perempuan ada hak untuk say no. gunakan hak anda. sekarang banyak kan kes cerai berai , masa sebelum kahwin tak fikir betul-betul, dah kawen dah ada anak baru terfikir, silap buat keputusan. aiyark! kannn???

      Delete
  9. Nice entry.. kisah saya pulak saya baru bertunang around 4bulan yg lepas.. saya baru je kenal dia 5bulan sebelum bertunang. Masa mula2 saya kenal dia saya baru je clash dengan bf saya sejak zaman study. So bila dia tetiba datang time tengah frust and bersungguh2 plak kejar, saya pon terbukak hati terima dia and kiteorg kapel. then kitaorg decide bertunang. Silap saya sbb saya x kenal dia betol2 dlu sebelum buat keputusan nak bertunang. Dia baik.. apa saya nak semua dia cuba dapatkan. Mana saya nak pergi dia akan bawak. Hari2 dia akan jumpa saya. Kami rancanv nak kawen 15.8.2015. Tapi makin hari saya makin nampak perangai buruk dia. Setiap kali gaduh dia mesti angkat tangan.. pernah tangan saya lebam sebab kene baling dengan barang. pernah kami gaduh besar sampai dia terajang saya.. bila saya fikir2, dia baik sgt tapi 1je kelemahan dia. Dia pukul saya setiap kali kami gaduh.. last kami gaduh saya buat keputusan nak putuskan pertunangan kami. Dia merayu2 mintak saya jangan putuskan tunang .. tapi saya betol2 dah tawar hati .. mak ayah kami belum tahu lagi tentang ni.. saya tak tahu nak cakap macam mana dgn parents saya. Tolong saya. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak, sorry lambat reply. baru perasan, tak sangka jadi rujukan pula entri saya ni. terima kasih. sekarang family dah tahu belum?

      Delete
  10. urmmm... bila bace enntry n komen2 ni.. x taw lah nk proceed putus tunang ke x.. sbb byk sgt ketidakpuasan hati terhadap tng sekarang n mula ase menyesal tunang awal2 dgn dia sbb dah terikat n x bleh nk clash mcm couple... dln sebulan ni kiterorg gaduh je memanjang... sy mula ase dah xde point kami teruskan pertunangan ni.. sbb byk negatif dr positif.. tp pkr2 blk boleh ke nk move on kalau putus nt?? arghhhh dikema giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenal sebab bercinta ke? pertunangan proses kenal , kalau baru bertunang pon tak boleh bertahan, dah kahwin nanti macam mana pula? sebab tu, sebelum kahwin fikir betul-betul, nak bina rumah tangga mesti ada tolak ansur kan, kalau asyik gaduh je ni, mesti masing-masing tak mahu mengalah kan.... cuba bertahan lagi.

      Delete
  11. Hmm..nak crita jugak laa kisah sy..sy dh 4bulan brtunang..b4 brtunang semuanya elok,xpernah gaduh..keje tmpat yg sama..lpas brtunang masyaAllah,macam2 dah nampak prangai sebenar encik tunang..yes,i know nobody's perfect but klu dh truk sgt kn sape bleh tahan..lg klu dh kawin nnt,risaulaa asyik gado je..dlm situasi ni,sy yg nk mnx putus sbb sy pn xpasti dy bleh brubah atau x tp dy suh bg pluang..hati sy xrasa pn dy bleh brubah..parents sy pn dh xbkenan ngn dy sbb aritu ad konflik,dy tggi suara n kurg ajar ngn my parents..ayh pn ckp mgkin ad yg lbih better utk sy..ramai dr pihak sy kata sy perlu fikirkan semula hubungan ni,xnk lpas kawin nnt lg hdup susah..ekceli,dia baik cuma sy dh xboleh trima laa sikap2 buruk dy tu..sy dh xde prasaan lgsg kt dy..at the same time rse ksian plak ble mnx putus..dy xnak lpaskn sy,dy kata dy xbleh khilangn sy..tp lgsg xde efforts ke arah prkawinan..mgkin slah diri sndiri sbb trburu2 nk tunang...hmm..pngajaran plg brmakna..

    ReplyDelete