Pages

Thursday, 27 February 2014

Slice Cheese Cake dan KEK COKLAT KUKUS

Assalamualaikum. Buka-buka notes dalam pc, jumpa resepi nie. Homaigoddd. Memang lama dah nak buat benda alah nie. Cuma masa tidak mengizinkan. Harap-harap dapat buat minggu nie. Ececece. So, just share dulu ajelah. Enjoy~

Oleh:Ct Khadijah Ali
LIKE: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-Bahannye
4-5 keping slice cheese 
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila 

Cara-cara

1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue@foam

5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.

6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .

7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.Sy letak Coklat Chip.

Peringatan- Pastikan meringue betul betul kental, cara nak tahu meringue dah kental ialah dengan cara menterbalikkan bekas adunan dan meringue takkan jatuh.Selamat Mencuba. —


Resepi Kek Coklat Kukus

*2cwn tpung blue key
*1cwn myk msak
*1cwn air pns
*1cwn gula
*1cwn susu bsah
*2bji tlur
*1cwn serbok coco
::::cmpur kn sume bhan td dan gaul hgge sbti kmudian bru la di kukus..
OREO CHEESE CAKE
BAHAN A

2 PAKET PANJANG OREO - BUANG INTI KAT TENGAH TU YER.TP JGN BUANG TERUS.KETEPIKAN DLU

130GM BUTTER

BAHAN B:-

250 CREAM CHEESE

100GM COOKING WHITE COKLAT - CAIRKAN CARA DOUBLE BOILER

15GM GELATIN HALAL - LARUTKAN DLAM AIR PANAS HINGGA CAIR

1 PAKET OREO

80GM GULA KASTOR

250GM KRIM PUTAR

50ML AIR PANAS - UTK CAIRKAN GELATIN

1 SUDU TEH ESEN VANILA - KASI WANGI SEKETTTTT

CARA NAK WAT :-

BAHAN A

1. BLENDER/RAMAS BISKUT OREO TU SMP HALUS

2. BUTTER TD TU CAIRKAN DAN GAULKAN BERSAMA BISKUT OREO. TEKAN RAPAT2 DALAM ACUAN UNTUK JADIKAN DIA DASAR KAT KEK.

3. SIMPAN DLAM PETI AIS DLM 30 MNIT.

BAHAN B

1.CAIRKAN GELATIN DENGAN AIR PANAS SEHINGGA LARUT

2. PUKUL KRIM KEJU/CREAM CHEESE DENGAN GULA CASTOR HINGGA LEMBUT N BERKRIM

3. MASUKKAN COKLAT PUTIH CAIR TU DLAM ADUNAN KRIM KEJU DIIKUTI DENGAN GELATIN DAN KACAU HINGGA SEBATI. TAMBAH SEDIKIT ESEN VANILA DAN KCAU HINGGA SEMPURNA

4.MASUKKAN KRIM PUTAR DAN PKUL LAGI SEHINGGA SEBATI.

5. MASUKKAN ADUNAN KRIM KEJU TD KE ATAS ADUNAN BAHAN A.HIAS IKUT SUKA HATI KAMU. HEHEHE...SIMPAN DLAM PETI AIS SEKURANG-KURANGNYA 4JAM.BARU LA SEDAP MAKANNNNN....

PS : NAK GAUL ADUNAN KRIM CHEESE TD NGAN BISKUT OREO YG DIPATAHKAN KASAR PON BLEH.

No comments:

Post a Comment