Pages

Friday, 18 April 2014

PART 3 : Lombok itu cabai/lada

Kesinambungan dari PART 2, sampai je dekat airport, Mas Jay, travel agent kami bawa kami ke suatu tempat, *tak sempat snap pula gambar tempat tu. Lapar punya pasal kan. Tapi ramai Malaysians dekat situ masa kami sampai. Memang famous rasanya tempat tu. Famous dengan AYAM PELECENG atau PELICING. *Cik Kosong dah lupa! Sorry semua

nie gambar google, tapi memang sebijik, memang macam nie la! 

Nak dijadikan cerita pula, semua 11 orang order benda alah nie, kami pun macam happy. Sedap nie. Sedap nie. So, semua merasa. Tiba-tiba, Ali berpeluh habis dah. Timbul urat kepal, lepas tu bunyi 'kepedasan' *korang tahu kan bunyi orang tak tahan pedas macam mana?. Semua terkena. Memang pedas sangat. Cik Kosong yang makan pedas nie pun nak menangis tahan pedas, eh memang dah berair dah mata. Telinga berasapppp je rasa. 

Rupa-rupanya, memang masakan di Lombok ini khususnya pedas-pedas. Kerana Lombok itu sendiri maksudya CABAI/CILI/LADA. Tips ke sini, kalau korang jenis tak makan pedas, minta siap-siap taknak pedas. 

Maka seterusnya, kami terus bergerak untuk bermalam di Hotel Sembalun. Esok pagi-pagi baru start mendaki. Dup dap dup dap. so, officially ini HARI PERTAMA DI INDONESIA. MASIH BERBAKI LAGI 5 HARI.

jalan-jalan di Lombok

rumah-rumah penduduk

dan jalan lagi

berjalan lagi

3 jam okay nak ke Sembalun Hotel

sawah padi yang kering kontang

masih di atas jalan

lupa nama tempat nie

special for us! Nenas Rinjani. Besaq penumbuk aku je

separuh lagi tinggal. makan sambil layan view Lombok

area Sembalun sudah. sini tempat paling sejuk di Lombok

gigil-gigil jgk kat atas nie

itu cewek 'isteri' Mas Jay katanya

kampung Sembalun di bawah

cantik, sejuk

nie siapa nie??

budak gemuk pendek

subhanallah

mat-mat motor pun ada ok

dah turun. cantik kot kat sini

perumahan

dikelilingi gunung-gunung atau banjaran mungkin

dah dekat dengan hotel nie

Rinjani!

dari Sembalun Hotel, Rinjani. Esok ok kita ketemu ya

Baca entri seterusnya untuk mengikuti perjalanan cerita ini yang memang awesome.



No comments:

Post a Comment