Pages

Friday, 17 February 2017

KUKU KAKIKU DICABUT

Hai. Hai. Hai. Entri kedua tahun 2017.

Banyak sangat kenangan YYBTN ni. Alhamdulillah. Terima kasih geng! Korang buat aku rindu . Ni la perasaan aku mula-mula kenal dunia hiking dulu.

Kenapa kuku kaki? Ceritanya macam ini.

November 2016, kuku kaki aku memang hitam dah . Dua dua belah. Tahu akan tercabut sendiri. Kuku baru bawah kuku lama pun dah tumbuh.

Dipendekkan cerita, trip YYBTN aku pakai kasut getah. Selalu aku pakai juga sandal Teva aku tu, kali ni aku tinggal dalam kereta pula. Mendapatlah jawabnya.

Hari ke 3 dah kena. Turun dari Tok Nenek nak ke Belumut. Mula-mula malas layan. Sekali jalan sikit sakit. Maka bukalah kasut dengan stokin. Kalau tak, tak sampai Belumut malam tu.

Esok pagi balutlah ibu jari kaki ni dengan tape. Makan 3 biji painkiller. Alhamdulillah. Selamat keluar.

Dah sampai rumah Kak Yana, kaki bengkak. Nak pergi klinik malas. Nak tunggu balik Jengka. Nanah pun dah keluar kat kaki kiri.

Lusanya , balik Jengka. Sampai Jengka 6.30 petang, terus ajak adik aku pergi Hospital Jengka.

6.45 petang daftar, doktor situ semua geleng kepala. Haha. Dua dua kaki pula tu.

Giliran aku, mula-mula masuk Zon Hijau. Aku fikir ok lah kot. Dah masuk dalam, tanya tanya, aku kena pergi Zon Merah. Kahkahkah.

Baring atas katil. Doktor start usik-usik kuku aku. Geli, ngilu, sakit.

Dia start bius. Ya Allah. 😢 T.T. Sakitnya tak tahulah. Pertama kali sakit macam ni. Aku eksiden motor 2 kali tak macam ni. Aku derma darah jarum besar-besar tak sakit macam ni.

Entah berapa kali dia bius. Lebih 10 kali untuk 2 ibu jari. Lepas bius, dia usik kuku aku, tanya rasa tak. Aku cakap rasa. Bius lagi. Sakit lagi. Last-last, agak rasa sikit je aku cakap tak rasa. Sama je rasa sakit kena bius dengan cabut kuku tu.

Aku menangis. Ingat balik, kelakar. Aku pegang tilam katil tu sekuat-kuatnya. Air mata meleleh. Basah lengan baju aku.

1 jam tu macam 10 jam rasanya.

Dah siap cabut kedua-dua kuku, aku duduk kejap, tengok kuku aku yang dah kena tanggal. Bye bye kuku.

Lepas tu aku senyum. Haha. Malu kejap.
Lepas tu, bahu aku kena injection untuk elak jangkitan kuman makin teruk dan untuk elak aku demam.

Doktor bagi ubat semua. Dia siap cakap ' lepas ni naik gunung lagi tak?'

Aku balas .' Eh, mesti naik lagi'

Dia gelak je. Haha.

So, sekarang hari 3 dah aku tiada kuku kaki. Bertabahlah Alia.

Pesanan : Sakit kuku terus pergi klinik. Nanti bernanah. Aku pun hampir kena tahan wad. Jangkitan kuman ada . Nasib baik sikit.

Wednesday, 15 February 2017

YYBTN 2017

9-12/2/2017 Cuti Thaipusam.

23 orang masuk hutan Lojing untuk menakluk 3 puncak.

Guider : Pak Nal
Crew : Alia, Acap, Kak Yana, Shameer & Anjang.
Peserta : 17 orang.


Program PEMBUKA TIRAI 2017 EXOADVENTURE OUTDOOR.


8/2/2017 RABU

Aku gerak dari Jengka 3.30 pm.

Sampai Puchong Prima 8.00 pm. Lepak ramai-ramai kat rumah Kak Yana. Adli buat kek batik pulak. Sedap.

Pukul 12 Anjang a.k.a driver sampai.

Berkumpul di Simpang Pulai dgn Pak Nal ( guider).


9/2/2017 KHAMIS

Pagi. Sejuk gila. Gila puya sejuk. Geng-geng raver Ipoh dah ada kt Masjid. 

Sarapan. Pukul 9 ada di starting point dah.

10 pg - Gerak

12.30 tghri - Sampai Simpang Y. Lunch.

6.00 ptg - Kem Agas. Macam tapak pesta dah. 

9.00 mlm - Makan malam. 

1.00 pg - Borak lagi dengan Anjang dan Adli sambil tunggu nasi masak.

1.30 pg - Tidur.


10/2/2017 JUMAAT

5.00 pg - Bangun. Semua tengah lena. Panaskan air nescafe. Tidur semula.

5.30 pg - Masak, sediakan lunch pack.

8.00 pg - Makan pagi.

10.45 pg - Gerak ke Simpang Y

12.00 tghri - Simpang Y

2.00 ptg - Balak Pecah. Lunch.

3.00 ptg - Last waterpoint. Sesi cia cia cia dengan Acap, Kak Yana dan Anjang. Aku tak tahu aku akan pewai waktu ni. Banyak sangat gelak. Padan muka.

6.30 ptg - Dah sudah. Aku, Abg Bidin dgn Acap last ke belakang ni.

7.30 mlm - Aku sampai puncak Yong Yap.

8.30 mlm - Beg aku sampai. T.T. Sorry sayang, terpaksa tinggalkan awak.

Dan aku tak ingat apa-apa dah malam ni. Muntah lebih 10 kali. Flat teruk.


11/2/2017 SABTU

5.00 pg - Adli kejut orang dapur. Aku segar dah pagi ni.

8.00 pg - Makan. Bergambar. Bermanequin bagai.

9.20 pg - Gerak ke Bubu. 

2.20 pm - Sampai Bubu. Lunch. Sejuk.

3.20 pm - Angkat sauh. 

7.45 pm - Baru sampai Tok Nenek. Kuku kaki Im dah sakit. Nasib baik, semangat budak tu kuat.

8.20 pm - Puncak Tok Nenek. Yeay. Complete 3 peak. Alhamdulillah.

9.00 pm - kah kah kah. Alia teruk nau kau. Kuku hitam bekas BATU PUTIH bulan 11 tahun lepas, dah start mengada-ngada. Kejap pakai kasut, kejap tak pakai. Layankan.

12.00 am - Sampai Belumut. Hahaha. Kak Yana bengang je kat depan. Sorry kak. Adik kau ni taknak training. Haha. 

1.30 am - Makan maggi. Buah.


12/2/2017 AHAD

Hari last. Hari last.

7.30 pg - Baru bangun. Tak cukup tidur.

9.00 pg - Makan pagi. 

10.30 pg - Balut kaki. Telan painkiller 2 biji.

1.20 ptg - Angkat sauh.

2.20 ptg - Kem Lengkuas.

7.20 mlm - Hidden waterfall.

9.00 mlm - Starting point. Kg Sg Rengil.


Alhamdulillah. Semua berjaya keluar dengan selamat. 

Trip pembuka tirai Exoadventure Outdoor yang BEST SIAK! 

#exoadventure 

TEAMWORK MAKES THE MAGIC HAPPENS


Nak join kami?

Wasap : 019 626 5958

Fb page : ExoAdventure